GG Woonmagazine
 
 
 
Geurende, kleurende winterbloemen

Veel mensen denken dat er buiten ’s winters hooguit een kerstroos
bloeit, maar wie even bij kwekers en tuincentra rondkijkt ontdekt al snel veel meer planten die uitgerekend de winter als bloeitijd hebben gekozen. Ze zijn inderdaad betrekkelijk zeldzaam (geen honderden, maar tientallen soorten) en trekken dan ook volop de aandacht. Helemaal als ze ook nog eens lekker geuren en dat komt vaker voor dan u waarschijnlijk denkt.
Winterbloeiende heesters komen meestal erg mooi uit als ze voor een wat donkerder achtergrond staan, een haag bijvoorbeeld of een muur. Sommige bloeien aan kale takken, andere zijn wintergroen. Allemaal hebben ze systemen ontwikkeld om de kou ook bloeiend fier het hoofd te bieden. Enkele door tijdens vorst tijdelijk het vocht uit de bloemen te pompen, andere door het suikergehalte in het sap op te voeren. Dat werkt als antivries.

Een ruime variatie aan winterbloeiers
Heel geliefd zijn diverse sneeuwballen, bijv. Viburnum x bodnantense. Deze soort kent sterke cultivars die van herfst tot lente dichtbezet zijn met trossen opvallend geurende bloemen (roze bij ‘Dawn’, donkerroze bij ‘Charles Lamont’). Veel andere sneeuwballen, bijv. V. tinus ‘Eve Price’ bloeien wit en geuren wat subtieler. De naaktbloeiende jasmijn, Jasminum nudiflorum, bloeit geel van december tot april. Plant hem zo dat u hem vanuit huis goed kunt zien.
Toverhazelaars, o.a. Hamamelis x intermedia, verrassen in de herfst al met een prachtige bladkleur, maar excelleren in de winter met spinachtige bloemen in allerlei tinten (meestal geel, maar oranje bij ‘Jelena’, wijnrood bij ‘Diane’, bruinrood bij ‘Feuerzauber’ en violetrood bij ‘Lansing’). Diverse mahoniestruiken steken vanaf februari hun geurende, gele bloeiaren boven het stekelige blad uit, bijv. Mahonia media ‘Charity’, ‘Buckland’ en ‘Winter Sun’. De Japanse kers Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ bloeit roze van november tot maart. De identieke ‘Autumnalis’ bloeit wit. Gele kornoelje (Cornus mas) is aan het eind van de winter helemaal overdekt met gele bloempjes (ook goed op de vaas!). Er zijn zelfs winterbloeiende kamperfoelies, bijv. de struikvormige Lonicera x purpusii ‘Winter Beauty’ en de eveneens wit bloeiende L. fragrantissima. Beide geuren verrukkelijk zoet. Even heerlijk geuren de gele (met paars hart) klokjesbloemen van de echte winterbloeiers (Chimonanthus praecox), fantastische, langzaam groeiende struiken (tot 2,5 m hoog). Bij goed weer kan ook de staartaar (Stachyurus praecox) al aan het eind van de winter bloeien (tot in april, in diverse gele tinten). De verschillende winterheides, vooral de wintergroene Erica carnea- en E. darleyensis-cultivars, stelen dichter bij de grond (en in bakken) de show met bloeitinten die variëren van roze en lila tot paars en wit. Ze zijn er ook met geel of anders gekleurd loof.

Onderhoud
Al deze planten zijn meer dan voldoende winterhard. Een feest om ze in de tuin te hebben. Geef in het voorjaar een goede basisbemesting met organische mest. Als snoei nodig is, kan dat na de bloei. In pot gekweekte planten kunt u ook nu tijdens vorstvrije perioden in de grond zetten. 

Meer over tuinen
Kijk voor meer informatie over kleurrijke tuinen ook eens op: kleur-tuin.startpagina.nl

Zoekt u informatie over tuingereedschap kijk dan eens op de: tuingereedschap.startpagina.nl 
 
 

Disclaimer    Webmaster