GG Gezondheidmagazine
 
 
 
Haptonomisch verplaatsen bevordert zelfredzaamheid

Onlangs is het "Handboek haptonomisch verplaatsen" verschenen. Het verplaatsen van cliënten wordt vaak als het zwaarste onderdeel van het verzorgende beroep ervaren. Op een praktische manier zet de auteur uiteen dat de haptonomische werkwijze voor de cliënt, voor de zorgverlener en voor de kostenbesparing echt verschil maakt.

Het Handboek haptonomisch verplaatsen leert zorgverleners de basis van het haptonomisch verplaatsen. De zelfredzaamheid van de cliënt is daarbij erg belangrijk. Door zo te werken dat de cliënt zijn spieren actief blijft aanspannen, blijft hij mobiel en wordt het verplaatsen voor de zorgverlener lichter. Zo kan ‘trekken en sjorren’ bij het verplaatsen voorkomen worden.

De illustraties, oefeningen, tips en technieken in het boek nodigen uit om het zelf te proberen. Het handboek kan gebruikt worden in alle opleidingen voor zorgverleners en als onderdeel van een verplaatsingsprotocol. Het is een bron van inzicht voor zowel leerlingen als professionals.

Over de auteur
In 1990 richtte auteur Inga Mol het Instituut voor Rugklachtenpreventie en Haptonomie (IRPH) op. Na de HBOV werkte ze in de revalidatieverpleging en de thuiszorg. Daarna specialiseerde zij zich in de haptonomische benaderingswijze binnen het vak van verpleegkundige. Inga Mol heeft eerder het boek Tillen in de Thuiszorg geschreven. Ook is zij auteur van Wat zeg je?, de taal van het lichaam bij de verzorging van kinderen en het Basisboek voor de ergocoach.

Handboek haptonomisch verplaatsen is een uitgave van Reed Business. Het boek is onder meer hier verkrijgbaar.

Meer informatie
Meer over haptotherapie en haptonomie vindt u op de haptotherapie.startpagina.nl en de
haptonomie.startpagina.nl

 

 
 
Startpagina's helpen u goed op weg bij het zoeken op specifieke onderwerpen.
Hieronder een aantal goede gezondheid-gerelateerde:
Burnout
Stress
Werkdruk
Vitaliteit
 
Informatie over specifieke begeleiding vindt u hier:
Haptonomie
Haptotherapie
Shiatsu
Shiatsu-massage
Shiatsu-therapie
 
 
 Boeken
Burnout
Stress
Werkdruk
Vitaliteit
Haptonomie
Haptotherapie
Shiatsu
 
 
 
 
 
 

Disclaimer    Webmaster