GG Woonmagazine
 
 
 
Stammen als echte winterjuwelen in de tuin

De schorsen van bladverliezende bomen zijn ’s winters vaak schitterend. Vooral als het lage winterlicht op de stammen en takken valt, kunnen ze fonkelen in de zonnestralen. Ze vertonen fantastische kleuren en tekeningen. Ook kroon- en takvormen komen ’s winters veel beter tot hun recht. Die zijn bij iedere boomsoort opvallend anders.

Bomen passen zich ook aan de omstandigheden aan. Bomen die dicht bij elkaar staan, vormen vaak samen één kroon en een alleenstaande beuk in een park ziet er heel anders uit dan een beuk in een beukenbos. Schorsen scheuren en bladderen soms af doordat stammen en takken van binnenuit dikker worden. Dat geeft de prachtigste effecten.

Erg mooie bomen voor de tuin
Als het om schitterende schorsen gaat, moet u zeker bij de esdoorns kijken, Acer griseum bijvoorbeeld (de papieresdoorn) met zijn afbladderende, papierachtige, oranjebruine bast of de koraalroze takkleur van Acer palmatum ‘Sangokaku’. Ook Acer davidii, Acer pensylvanicum en Acer rufinerve zijn magnifiek. Meer keus? De sierkers Prunus maackii met amberkleurig afbladderende schors (net als bij berken), witte bloemen in de lente en een gele herfstkleur. Bij Prunus serrulata is de schors mahonierood, de bloemen zijn wit en het blad kleurt in de herfst geel. Bij de berken is Betula utilis ssp. jacquemontii een van de mooiste met witte schors (bovendien fraaie katjes en een gele herfstkleur).

Let bij de keuze van een geschikte tuinboom vooral op die combinatie van eigenschappen. Er moet in alle seizoenen wat te genieten zijn (bloemen, vruchten, blad- en andere kleuren) en ze moeten niet te groot worden. De genoemde bomen voldoen daaraan, maar de keuze is veel groter. Een paar suggesties: de kurkentrekkerwilg (Salix babylonica ‘Tortuosa’), Acer capillipes, sierappels (Malus), de prachtige Stewartia monadelpha, de glansmispel (Photinia villosa) met zijn rode bessen en oranjerode herfstkleur, lijsterbessen (Sorbus), maar ook smal zuilvormig groeiende bomen als Acer saccharum ‘Temple’s Upright’ en kweekvormen met het woord ‘Fastigiata’ in de naam.

En heeft u absoluut geen plek voor een boom, dan zijn er honderden struikvormen om uit te kiezen. Een aanrader: het krentenboompje (Amelanchier lamarckii). Die is drie keer per jaar mooi: wolken witte bloemen in de lente, daarna zoet smakende ‘krenten’ en ten slotte oranje-rood-geel herfstblad. De witte kornoelje (Cornus alba ‘Sibirica’) heeft rode takken. Cornus sanguinea ‘Winter Beauty’ toont ’s winters takken die onderaan fel oranjegeel zijn, daarboven roze en aan de toppen rood; goudgele herfstkleur. Bij Rubus thibetanicus zijn de paarse takken zilverwit berijpt, bij Kerria japonica zijn ze felgroen. Zo is er veel meer moois.

Goed planten
Januari is een perfecte maand om bomen te planten, maar plant niet als de grond bevroren of erg nat is. Om later problemen met de buren te voorkomen moet u een boom nooit binnen 2 m van de tuingrens planten. Dat is wettelijk zo bepaald. Nogmaals: kies een boom die niet te groot wordt. Er zijn ook zogenaamde ‘vormbomen’ te koop (denk maar aan leilinden en dakplatanen, maar er zijn veel meer vormen leverbaar) die door jaarlijkse snoei binnen de perken worden gehouden. Zet een boom altijd in een ruim plantgat, zorg dat hij even diep komt te staan als hij op de kwekerij of in de pot stond. Maak de buitenste wortels van een kluit wat los. Maak een gaaslap pas in het plantgat los. Sla altijd eerst een boompaal in het plantgat en zet pas daarna de boom ernaast. Bij bomen die met ‘kale wortels’ worden geleverd, de wortels in het plantgat uitspreiden. Tijdens het inplanten de grond goed rond de wortels of kluit aantrappen. Geef het eerste jaar na het planten regelmatig flink water en houd zeker 50 cm grond rond de stam onkruidvrij.

Foto: Acer rufinerve/ door: R. v.d. Burg/ Locatie: Tuinen van Appeltern

Meer over tuinen
Kijk voor meer informatie over kleurrijke tuinen ook eens op: kleur-tuin.startpagina.nl

Zoekt u informatie over tuingereedschap kijk dan eens op de: tuingereedschap.startpagina.nl 
 
Startpagina's helpen u goed op weg bij het zoeken op specifieke onderwerpen.
Hieronder een aantal goede woongerelateerde:
Bankstellen
Behang
Decoratie
Deuren
Gordijnen
Interieur
Kasten
Kleur
Kleur-interieur
Kranen
Parket
Servies
Tafels
Tapijt
Verlichting
 
Informatie voor specifieke ruimtes vindt u hier:
Babykamer
Badkamer
Keuken
Kinderkamer
Tienerkamer
Zolderkamer
 
Ook interessant zijn deze startpagina's:
Woonwarenhuis
Bestsellers
 
 
 
 

Adverteren     Disclaimer     Webmaster