Zwickau de geboorteplek van Audi én Trabant
 
  De bakermat van het automerk Audi ligt in Saksen. In het stadje Zwickau begon ingenieur August Horch in de zomer van 1909 met de productie van Audi. Hij legde hiermee de basis voor de automobielindustrie in Saksen, die inmiddels ruim 100 jaar floreert.

Ook de beroemde Trabant werd gemaakt in de voormalige Audi-fabrieken in Zwickau. 

Moderne autofabrieken zijn tegenwoordig ook te bezoeken in Saksen, zoals die van BMW en Porsche in Leipzig en Volkswagen in Dresden en Zwickau.
Klassieke Auto Union uit jaren ’30 voor de nieuwe ‘glazen fabriek’ van VW in Dresden.
 
Audi eert haar roots en gaf subsidie aan het August Horch musuem in Zwickau. Een originele fabriekshal uit begin 20e eeuw is in erehersteld, evenals het oorspronkelijke kantoorgebouw. Hierin worden wisselcollecties getoond en is tevens de werkkamer van August Horch te bewonderen. In de fraaie fabriekshal staat een rijke collectie Horch, DKW en Audi modellen, maar wordt ook de Trabant in vele uitvoeringen getoond (van cabrio tot brandweerwagen). Hiermee is het museum een ode aan de inmiddels honderd jaar oude traditie van autoproductie in Saksen.
www.horch-museum.de
 
  Rondleiding in Horch museum in Zwickau (hier ‘August Horch’ in zijn originele werkkamer).


August Horch

  August Horch begon al in 1904 met het maken van luxe auto’s in Zwickau. Met succes, want Horch slaagde erin de verkoopaantallenvan Mercedes-Benz voorbij te streven. Toen hij in 1909 het bedrijf moest verlaten, besloot hij opnieuw te beginnen. Hij mocht niet langer zijn achternaam als merknaam gebruiken. Horch betekent ‘luister’ en hij koos voor de Latijnse vertaling ervan: Audi.

Gedwongen door de grote economische crisis in de vorige eeuw fuseerden de Saksische automerken Audi, DKW, Horch en Wanderer tot ‘Auto Union’. Als logo werd gekozen voor vier ringen, waarvan elk staat voor één van de vier oorspronkelijke

automerken. Het logo met de vier ringen siert nog steeds elke Audi. 

Auto’s in het Horch Museum worden grotendeels in een historisch decor
gepresenteerd.


Trabant uit Audi fabriek

Na de Tweede Wereldoorlog lagen de fabrieken in de nieuwe Duitse Democratische Republiek (DDR). Daarom besloot Auto Union verder te gaan in West-Duitsland. Toch ging in Zwickau de autoproductie door in de voormalige Audi-fabrieken, met als resultaat het meest bekende product van de DDR: de ‘Trabant’. Deze auto, genaamd naar de Russische Spoetnik satelliet, was gemaakt uit versterkt kunststof. Tussen 1958 en 1991 liepen in Zwickau drie miljoen Trabi’s van de band. De rijeigenschappen kunnen bezoekers nog steeds ervaren tijdens een ‘Trabi-Safari’ door Zwickau of andere plaatsen in Saksen. Jaarlijks is de stad een bedevaartsoort voor vele liefhebbers van deze spraakmakende auto.

Bezoek moderne autofabrieken

Sinds de Duitse hereniging in 1990 hebben BMW, Porsche en Volkswagen nieuwe autofabrieken neergezet in Saksen. In Dresden is de futuristische glazen fabriek van Volkswagen een aanrader (productie van het topmodel VW Phaeton). Porsche koos Leipzig als locatie voor een ultramoderne fabriek (productie Porsche Cayenne). In Leipzig opende BMW een nieuwe vestiging voor de BMW 1 serie. Deze drie autofabrieken zijn open voor bezoekers. Aanschouw de autoproductie in deze moderne autofabrieken met een ‘Werkführung’ (gratis bij Porsche, 5 euro bij BMW). Te vinden via: glaesernemanufaktur.de    porsche-leipzig.com   bmw-werk-leipzig.de  
Moderne Porsche fabriek in Leipzig (productie Cayenne), gratis te bezoeken.
 Hotels in Zwickau

In Zwickau kunt u kiezen uit vele hotels van verschillende kwaliteit en comfort. Een goede selectie vindt u
hier


Veel meer over Saksen vindt u op:
saksen.startpagina.nl

Over Dresden vindt u veel informatie op: dresden.startpagina.nl
Meer over Leipzig vindt u op de leipzig.startpagina.nl
 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster