"Gekleurde bril tegen dyslexie"

XlensTM - Alleen al in Nederland lijden ongeveer 2 miljoen mensen aan dyslexie. Een probleem waardoor lezen niet of slechts moeizaam mogelijk is. Voor velen van hen is er rooskleurig nieuws. Het Engelse Clatterbridge Hospital in Cheshire heeft een methode ontwikkeld op basis van kleur, genaamd XlensTM, waardoor 90% van alle patiŽnten die lijden aan visuele dyslexie geholpen kunnen worden. Sneller en makkelijker lezen zijn gemeten resultaten.

XlensTM, officieel ChromaGen genaamd, is een gepatenteerde lens tegen visuele dyslexie die zowel in de vorm van contactlenzen als glazen kan worden geproduceerd. De XlensTM kan zowel met als zonder sterkte worden geleverd. De Chromagen filters in de XlensTM synchroniseren en veranderen op een geselecteerde wijze de informatie die via de zenuwbanen loopt. Hierdoor wordt het beeld rustiger en de lees-, schrijf- en spellingprestaties verbeterd. Er worden kleurniveaus in de tekst veranderd en de wisselwerking van beide ogen is beter op elkaar afgestemd.

De theorie die hierachter schuilt gaat uit van het wetenschappelijke feit dat de zenuwbanen, waardoor de signalen van de ogen naar de hersenen lopen, bij veel mensen met dyslexie smaller zijn dan bij mensen die geen dyslexie hebben. Beeldinformatie wordt onvoldoende of onjuist door de hersenen verwerkt, waardoor waarnemingsproblemen ontstaan. Dat kan zich dan uiten in cijfers of letters die door elkaar heen springen of in een verkeerde volgorde worden gelezen. Door dyslexie in een vroeg stadium te ontdekken en kinderen een speciaal leerprogramma te laten volgen, wordt het jonge dyslexie patiŽnten mogelijk gemaakt te leren lezen. Toch blijft dit vaak een moeizaam proces dat de studie fors verzwaard. Alles in het dagelijks leven en zeker in schoolse situaties gaat namelijk uit van de mogelijkheid "snel" te kunnen lezen.

XlensTM is geen wondermiddel. Dyslexie is momenteel nog niet te genezen, de wetenschap weet nog niet wat de oorzaak van dyslexie is. Diverse internationale wetenschappers bevestigen wel dat met behulp van kleurenfilters grote verbetering van leesvaardigheden wordt bereikt bij mensen die lijden aan visuele dyslexie. Publicaties daarvan vindt u op www.xlens.nl.

Sinds kort is XlensTM in Nederland verkrijgbaar. De opticiens van Eye Wish hebben zich gespecialiseerd in het aanmeten van XlensTM. Info. voor een afspraak: tel: 0900-7887.887.

Meer informatie over dyslexie vindt u op dyslexie.startpagina.nl
 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster