Wat is shiatsu en hoe werkt het

Shiatsu is een manuele behandelmethode voor preventieve gezondheidszorg en therapie die vitaliteit bevordert, vermoeidheid verlicht en de natuurlijke zelfhelende kracht stimuleert door druk toe te passen op specifieke punten op het lichaam. Daarnaast geeft shiatsu de warmte van een zorgzame aanraking. Een zo belangrijk aspect nu de medische zorg zo hi-tech en gespecialiseerd geworden is. Het hectische dagelijkse leven is een enorme bron van stress, waar uiteindelijk lichaam en geest hun tol voor betalen.

Geschiedenis
Shiatsu is onder andere ontwikkeld in Japan door Tokujiro Namikoshi, en later door zijn zoon Toru Namikoshi. De manier van masseren van Tokujiro Namikoshi of die van Toru Namikoshi kreeg een breder draagvlak laat in de jaren 50. In Japan is de opleiding tot klassieke Shiatsu-therapeut gereguleerd door de overheid.

De werking

Shiatsu is gebaseerd op het uit de Chinese geneeskunde stammende beeld dat achter iedere functie een sturende energie zit. Shiatsu betekent letterlijk druk met de vingers. Op een ontspannen manier en met gebuik van het natuurlijk lichaamsgewicht wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten op het lichaam. De druk wordt meestal met de duim gegeven, maar kan ook met de handpalm, elleboog, knie of voet gegeven worden. Door de druk die de behandelaar geeft op het lichaam van de ontvanger, beinvloedt hij de energiestroom in de energetische kanalen in het lichaam; de meridianen. Deze energiestroom wordt ki genoemd.
Bij een goede gezondheid stroomt Ki door de meridianen, een netwerk van energiebanen die over het lichaam en door de organen lopen. Als de Ki-stroom ergens in het lichaam geblokkeerd is, kunnen klachten ontstaan.

Shiatsu therapie
Shiatsu therapie brengt verlichting bij klachten, die voortkomen uit disbalans. De therapie pakt energieblokkades aan en stimuleert een betere balans en meer evenwicht in de energetische conditie. Door voeding, stimulans en herstel van de energiestromen in de meridianen verbetert de gezondheid en voelt men zich fitter.


Shiatsu massage
We kennen de shiatsu massage en de shiatsu stoelmassage. Bij de stoelmassage zit de cliŽnt op een massagestoel.

Tijdens een Shiatsu massage behandeling, ook wel ontspanningsmassage genoemd, blijft de uitgebreide diagnosestelling achterwege. De behandeling is gericht op ontspanning van lichaam en geest en werkt ook preventief tegen het ontstaan van klachten.

Bij de stoelmassage worden door middel van Shiatsu (drukpuntmassage) hoofd, nek, schouders, armen, handen en rug behandeld. Stoelmassage reduceert spanning, stijfheid in de spieren en stimuleert de  bloedsomloop. Energie stroomt weer door en de opgebouwde spanning kan het lichaam verlaten.

 

Meer informatie
Veel meer over shiatsu vindt u op de shiatsu.startpagina.nl, de shiatsu-therapie.startpagina.nl en de shiatsu-massage.startpagina.nl.
 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster