Spel met vormen en kleuren

Een geweldig spel met vormen en kleuren, dat is het componeren met rijk bloeiende vaste planten in een tuin. Alles is er: van dwergen tot reuzen, soorten voor een plek in de zon tot schaduwminnaars, bloemen in alle kleuren van de regenboog, prachtige bladvormen en planten met heerlijke geuren. Het hele jaar kleur in uw bloementuin? Geen probleem! Het aanbod in vaste planten bij kwekerijen en tuincentra is zo overweldigend, dat kiezen bijna onmogelijk wordt. Laat daarom de standplaats, de ruimte die u voor ze heeft en uw eisen qua kleur, maat en de verzorging die u kunt geven, de doorslag geven bij uw keuze. Zorg dat de bloeispreiding door het jaar heen voorop staat. Veel vaste planten bloeien maar 3-5 weken lang, daarna moeten andere bloeiers het weer overnemen.

Vaste planten min of meer trapsgewijs planten
Zeker in een border is het het mooiste om de grootste planten achterin en de kleinere meer naar voren te planten. Maar doe dat niet te strak, zorg dat er geen ‘tribunegevoel’ ontstaat. In een perk waar u van alle kanten omheen kunt lopen, zet u de hoogste planten natuurlijk in het midden. Zorg ook dat de bloemkleuren niet hard op elkaar ‘botsen’. Zachte overgangen zijn het mooist. Zet er anders witbloeiende of zilverbladige planten tussen. Dat werkt altijd.

Twee voorbeelden van langdurig bloeiende borders
Hoeveel planten u van een soort kwijt kunt, hang af van de ruimte die u heeft, maar met de volgende soorten kunt u prachtige combinaties in de tijd maken. Ze passen goed bij elkaar. Kies zelf cultivars in de kleuren die u mooi vindt. U kunt eindeloos variëren.

Voor zon: Pioenen (Paeonia Lactiflora-hybriden, bloeien mei-juni), hoge en lage baardirissen (Iris Germanica- en I. Pumila-hybriden (april)-mei-juni), klokjesbloemen (Campanula, juni-augustus), riddersporen (Delphinium, juni-september-(oktober), duizendblad (Achillea, juni-september), salie (Salvia, juni-juli), vlambloemen (Phlox Maculata- en P. Paniculata-hybriden, juni-september), grijsbladige ezelsoor (Stachys byzantina, juni-augustus), bergamotplant (Monarda, juli-september), daglelie (Hemerocallis, varieert tussen mei en oktober), zonnehoed (Rudbeckia, juli-september), herfstasters (Aster novae-angliae en A. novi-belgii, augustus-oktober), herfstchrysanten (Dendranthema, september-november).

Voor schaduw: Kaapse vergeet-mij-niet (Brunnera macrophylla, april-mei), gebroken hartje (Dicentra spectabilis, april-mei), schuimbloem (Tiarella cordifolia, mei), voorjaarszonnebloem (Doronicum, mei), akelei (Aquilegia, mei-juni), ooievaarsbekken (Geranium, heel mooi bijv. de zacht karmijnroze ‘Patricia’, juni-september), geitebaard (Aruncus, juni-juli), vrouwenmantel (Alchemilla mollis, juni-juli), spirea (Astilbe, juni-augustus/augustus-september). Zet er varens, hosta’s enz. als bladplanten tussen.

Verzorging
Geef de planten ieder voorjaar een goede basisbemesting, deel planten waarvan het hart is verouderd in het vroege voorjaar, schoon de planten dan ook op, geef steeds royaal water.

Meer over tuinen
Kijk voor meer informatie over kleurrijke tuinen ook eens op: kleur-tuin.startpagina.nl

Zoekt u informatie over tuingereedschap kijk dan eens op de: tuingereedschap.startpagina.nl 
 
 

Disclaimer    Webmaster