GG Gezondheidmagazine
 
 
 
Stressgevoel neemt af door suiker

“Suiker heeft een gunstig effect op de menselijke conditie onder stressvolle omstandigheden”

Dat koolhydraten, en met name suiker, een gunstig effect hebben op de menselijke conditie vóór en na stress, is alom bekend. Maar hoe zit het met het effect tijdens stress? Dat was een vraag die dr . Rob Markus, universitair docent en onderzoeker bij de capaciteitsgroep Neuropsychologie en Psychofarmacologie aan de Universiteit van Maastricht, graag beantwoord wou zien. De cold pressor test bood uitkomst.

Stressvolle taken
Dr. Rob Markus is sinds 2002 werkzaam binnen Neuropsychologie & Psychofarmacologie van de Universiteit Maastricht met bio-psychologisch onderzoek als zijn voornaamste werkterrein. Markus is met name geïnteresseerd in de interactie van biologie en psychologie bij het ontstaan van stoornissen als depressie, stress en voedingsgerelateerde psychopathologie. In een door Suikerstichting Nederland medegefinancierd onderzoek1 probeerde hij inzicht te verkrijgen in de directe relatie tussen suiker en mentale prestatie onder stress. De theorie is dat suiker een positief effect heeft op performance onder druk. Eerdere bevindingen wezen namelijk al uit dat suiker iets doet voor en na druk.

IJs- en ijskoud
De conclusies van Markus’ onderzoek brengen het effect van suiker tijdens stress in kaart. Om stressmomenten te kunnen bewerkstelligen maakte hij gebruik van de zogeheten cold pressor tests, waarbij proefpersonen op twee opeenvolgende dagen stressvolle taken op de PC uitvoerden. Hierbij moesten de 37 proefpersonen hun niet-voorkeurshand 8 à 10 maal op een signaal van de PC zo lang mogelijk (maximaal 1 minuut) in een bak met ijskoud water (2 graden Celsius) onderdompelen. De ene dag kregen de proefpersonen twee uur voor de tests een suikerdrankje aangeboden, de andere dag een placebodrankje (met kunstmatige zoetstoffen), eveneens twee uur voor de opdracht. De herhaling en de oncontroleerbaarheid van de ‘dompel’-momenten in de opdracht maakte de tests voor de proefpersonen tot een zeer stressvolle ervaring. Door met een wattenstaafje speeksel af te nemen kon inderdaad een verandering in de waarden van het stresshormoon cortisol waargenomen worden. Cortisol is een maat voor de hoeveelheid stress waarbij geldt: hoe lager de cortisolwaarden, des te minder stress.

Niet in lijn
Uit de cortisolmetingen van het onderzoek bleek dat de proefpersonen met het suikerdrankje minder ontstemd waren tijdens de stress-prestatietaak en minder fouten maakten. Ook waren de proefpersonen met het suikerdrankje minder moe tijdens de tests dan de proefpersonen met het placebo-drankje. Men kan concluderen dat de proefpersonen dank zij de suikers minder negatieve gevolgen van stress op hun gedrag ondervonden. Suikers kunnen prestaties onder stress dus verbeteren.

Gunstig effect
De positieve uitkomsten van Markus’ onderzoek zijn niet in lijn met de toenemende discussie over suiker in relatie tot welvaartsziekten. Door dit onderzoek wordt de wetenschappelijke aandacht veeleer gericht op de gunstige effecten van suiker op stemming, welzijn, en in dit geval, op prestatie. Daarbij, de belangrijkste brandstof voor de hersenen is (en blijft) glucose. Hoe zeer sommige fancy diëten het (in meer of mindere mate) afzweren van koolhydraten ook propageren, glucose is onmisbaar voor de processen die zich in de hersenen afspelen. Bovendien blijkt glucose nu dus ook een wetenschappelijk bewezen positieve invloed op het prestatievermogen onder stress te hebben.

Voetnoten:
1) Markus CR, Effects of carbohydrates on brain tryptophan availability and stress performance, Elsevier Journal Biological Psychology 76 (2007) 83-90.

Meer informatie
Meer informatie over stress vindt u op stress.startpagina.nl

 

 
 
Startpagina's helpen u goed op weg bij het zoeken op specifieke onderwerpen.
Hieronder een aantal goede gezondheid-gerelateerde:
Burnout
Stress
Werkdruk
Vitaliteit
 
Informatie over specifieke begeleiding vindt u hier:
Haptonomie
Haptotherapie
Shiatsu
Shiatsu-massage
Shiatsu-therapie
 
 
 Boeken
Burnout
Stress
Werkdruk
Vitaliteit
Haptonomie
Haptotherapie
Shiatsu
 
 
 
 
 

Disclaimer    Webmaster