GG Gezondheidmagazine
 
 
 
Stress belangrijkste oorzaak psychisch verzuim

Een derde van het langdurig verzuim is psychisch. Een werknemer zit dan gemiddeld 180 dagen thuis. Psychisch verzuim kostte de BV Nederland in de eerste helft 2014 al 800 miljoen euro. “En als je weet dat psychisch verzuim te voorkomen is, is het nu tijd om in actie te komen,” zegt Mirjam Sijmons, algemeen directeur ArboNed. Samen met trendwachter Adjiedj Bakas lanceert ArboNed het boek Megatrends Stress – de nieuwste inzichten in psychische klachten die leiden tot verzuim.

Adjiedj Bakas: “Van hard werken hoef je niet ziek te worden. Hoe zorg je er dan voor – in deze hectische tijd, waarin je van alles moet - dat werk een energizer wordt?” Bakas heeft samen met ArboNed de nieuwste inzichten op het gebied van stress en andere psychische klachten vergaard. Wat zijn de ziekmakers en hoe ga je stress te lijf? “Dat start met het doorbreken van het taboe. Durf gewoon te zeggen dat het je soms te veel wordt”, aldus Bakas. “Bazen moeten alerter zijn op signalen. Ziek worden van stress is te zot voor woorden.”

Maatschappelijk probleem
Het ministerie van SZW heeft ruim 1 miljoen euro uitgetrokken om werknemers bewust te maken van stress. “Een goede campagne! Uitval door stress is namelijk de afgelopen 5 jaar 8 keer zo hoog geworden,” aldus Sijmons. “Iedereen ervaart stress, daar is op zich niets mis mee. Maar van te lang en te veel stress, kun je dus ziek worden. Als een werknemer dan thuis komt te zitten, dan ben je als ondernemer zo’n werknemer gemiddeld 180 dagen kwijt. En als je weet dat één verzuimdag al snel 250 euro kost, dan is niets doen geen optie.”
ArboNed heeft een loket geopend voor werkgevers. Dit Werkgeversloket psychische klachten (0900 10 20 100) is gratis en 24/7 bereikbaar voor alle werkgevers in Nederland, voor het stellen van vragen over psychische klachten en hoe psychisch verzuim te voorkomen is.

Herken de signalen, voorkom uitval door psychische klachten
ArboNed is een campagne gestart om ondernemers in Nederland bewust te maken van de stijging van het psychisch verzuim. En dat je – door tijdig in te grijpen – psychisch verzuim kunt voorkomen. Video’s – ondermeer een documentaire waarin eigen werknemers van ArboNed vertellen over hun ervaring met psychisch verzuim - , facts, whitepapers en tips voor werkgevers zijn te vinden op www.arboned.nl/herkendesignalen.

Meer informatie
Meer informatie over stress vindt u op stress.startpagina.nl

 

 
 
Startpagina's helpen u goed op weg bij het zoeken op specifieke onderwerpen.
Hieronder een aantal goede gezondheid-gerelateerde:
Burnout
Stress
Werkdruk
Vitaliteit
 
Informatie over specifieke begeleiding vindt u hier:
Haptonomie
Haptotherapie
Shiatsu
Shiatsu-massage
Shiatsu-therapie
 
 
 Boeken
Burnout
Stress
Werkdruk
Vitaliteit
Haptonomie
Haptotherapie
Shiatsu
 
 
 
 
 

Disclaimer    Webmaster