Saksen, een veelzijdige vakantiebestemming

Saksen mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers dankzij de rijke geschiedenis, de culturele schatten en de vele natuurgebieden. Saksen is onder meer een ideale bestemming voor fietsers. Van routes langs rivieren tot bergroutes met stevige hoogteverschillen.
In Saksen zijn veel paleizen, burchten en kastelen te vinden. Bekende locaties zijn het Zwingerpaleis in Dresden, jachtslot Moritzburg, burcht Kriebstein, vesting Königstein, Albrechtsburcht in Meissen, waterslot Klaffenbach bij Chemnitz en slot Colditz.

De Saksische wijnstraat
Tussen Pirna (in het nationaal park Sächsische Schweiz) en Diesbar-Seuslitz (iets ten noorden van Meissen) ligt de 55 km lange Saksische wijnstraat. Het Elbedal, met zijn aangename zomers, werd al in 1161 ontdekt als prima locatie voor de wijnbouw. De twee belangrijkste wijnplaatsen zijn de historische stad Meissen (bekend om het porselein) en het stadje Radebeul. De streek produceert diverse wijnen, inclusief bijzondere ‘Eisweinen’.

Het grootste wijngoed is Schloss Wackerbarth dat staatseigendom is. Schloss Wackerbarth is prachtig gerestaureerd en heeft een modern bezoekerscentrum. In het glazen design gebouw wordt de wijnproductie uitgelegd. Naast droge witte wijnen is Wackerbarth beroemd om zijn mousserende wijnen (het is de op één na oudste producent van sprankelende wijnen in Duitsland). Op het wijngoed worden rondleidingen gegeven en proeverijen georganiseerd. Ook een goed adres voor een lunch of diner met bjijpassende wijnen.

Het grootste particuliere wijngoed in Saksen is Schloss Proschwitz in de buurt van Meissen. Net na de val van de DDR kocht Prinz zur Lippe (een volle neef van wijlen prins Bernhard) het landgoed terug dat vroeger van zijn familie was geweest. Sindsdien heeft Prinz zur Lippe fors geïnvesteerd in het domein dat naast witte ook rode wijnen produceert. Schloss Proschwitz is niet alleen open voor bezoek, het is ook mogelijk om te overnachten in een luxe hotelkamer of in een appartement. 

Wandelen of fietsen tussen de druiven
Het Elbefietspad, door de Duitse fietsersbond uitgeroepen tot mooiste fietsroute van Duitsland, loopt dwars door de Saksische wijnstraat. Voor wandelaars is de ‘Sächsische Weinwadernweg’ uitgezet. Deze bestaat uit 6 etappes tussen Pirna en Diesbar. Het Elbedal biedt ook veel bezienswaardigheden, waaronder de cultuurmetropool Dresden.

Motorfietsenmuseum in Schloss Augustusburg
Het Renaissanceslot Augustus overziet op 516 meter hoogte een groot deel van het bosrijke Erzgebirge. Alleen al zijn imposante ligging maakt een bezoek tot een belevenis.
Het enorme slot, bijgenaamd ‘Kroon van het Erzgebirge’, huisvest de grootste collectie historische motorfietsen van Europa.  Saksen heeft ruim 100 jaar traditie in het bouwen van auto’s en motorfietsen. Bekende motormerken uit deze deelstaat waren DKW en MZ. In Schloss Augustusburg wordt de tweewielergeschiedenis levend gehouden. Naast het motorfietsenmuseum zijn er ook te vinden: een kunstgalerie in de grootste toren, een koetsenmuseum, een jacht/vogelmuseum en valkenhof met zo’n 40 roofvogels. In het slot zitten twee restaurants en overnachten in Schloss Augustusburg is mogelijk. De moderne jeugdherberg heeft ook 1- en 2-persoonskamers.
Meer informatie: Schloss Augustusburg

Vier nieuwe fietsroutes door de molenregio
In het rivieren-, heide- en merengebied van Noord-Saksen tussen Leipzig en Torgau liggen tientallen historische molens. Van Paltrokmolen tot unieke scheepsmolen. In deze molenregio zijn vier nieuwe fietsroutes uitgezet. Ze zijn ideaal voor toerfietsers, omdat ze lopen door een vlak tot lichtgolvend landschap zonder grote hoogteverschillen. Diverse molens werken actief en de molenaars vertellen tijdens een rondleiding graag over hun bijzondere vak.

Molenroute 1: ronde van 33 km bij Bad Düben. De meeste molens, ook qua typen, zijn te vinden op deze route vanuit het kuurstadje Bad Düben. Naast standerdmolens en drie watermolens ligt de stad de enige scheepsmolen in Saksen. Deze bijzondere scheepsmolen ligt nu als bezienswaardigheid op de wal.

Molenroute 2:  ronde van 42 km bij Torgau aan de Elbe. In Torgau zijn veel sporen te vinden uit de tijd van de Reformatie (Maarten Luther opende hier de eerste protestantse kerk ter wereld en zijn vrouw Katharina von Bora overleed in deze stad). De molenfietsroute komt ook langs het kasteel en loopt deels over de bekende Elberadweg. Fietsers langs de Elberadweg kunnen een dag uittrekken om deze zijsprong te maken.

Molenroute 3: ronde van 32 km bij Eilenburg. Rond het stadje Eilenburg liggen torenmolens, die door Duitsers ook wel ‘Hollandse molens’ worden genoemd. De molenroute langs de Dübener heide loopt deels over de fietsroute langs de rivier de Mulde.

Molenroute 4: ronde van 40 km tussen Leipzig en Delitszch : ten noorden van de Bachstad Leipzig liggen diverse molentypen. In het waterrijke landschap zijn ook bezienswaardigheden te vinden uit de tijd van de industriële revolutie. De molenroute voert door het middeleeuwse stadje Delitszch met zijn Barokke paleis en de Walzenmühle uit 1875, een molen die niet wordt aangedreven door de wind maar door stoomkracht.

Nadere informatie met PDF’s over de molenfietsroutes  www.saksen.info

Overnachten
In Saksen kunt u kiezen uit honderden hotels van verschillende kwaliteit en comfort. Een goede selectie vindt u
hier

Veel meer over Leipzig vindt u op de leipzig.startpagina.nl
Meer over Saksen vindt u op:
saksen.startpagina.nl

Over Dresden vindt u veel informatie op: dresden.startpagina.nl

 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster