Hoe zeg ik mijn collega dat ik mijn prioriteiten wil stellen?

Je zit achter je bureau ingespannen te werken aan een memo dat vandaag af moet. Je collega komt binnen en door haar uitstraling eist ze direct al je aandacht op. Of je haar even kunt helpen met een klus waar ze zelf niet meer aan toe komt, want ze heeft een afspraak met haar leidinggevende.

Je hebt eigenlijk helemaal geen tijd voor die extra klus. Je vindt het echter moeilijk om nee te zeggen tegen je collega. Ze is niet iemand die snel een 'nee' accepteert en je weet dat ze zal proberen de klus alsnog bij jou neer te leggen.

Geloof me, je bent niet de enige die hier moeite mee heeft. Er zijn zoveel redenen om 'ja' te zeggen; je wilt behulpzaam zijn, je weet dat de afspraak met haar leidinggevende belangrijk voor haar is, je bent bang dat ze boos wordt, je weet niet hoe je het haar moet vertellen, je wilt dat ze je aardig vindt… En zo zijn er nog wel meer redenen te bedenken.

Bedenk voor jezelf wat de gevolgen als je 'ja' zegt.
Je krijgt je eigen werk niet op tijd af. Misschien moet je daardoor wel overwerken of je leidinggevende is teleurgesteld. En er is een grote kans dat je collega volgende keer weer naar je toe komt om werk aan jou over te dragen, want jij bent die aardige collega die haar altijd uit de brand helpt. Bovendien zullen andere collega’s jou misschien ook als vangnet gaan gebruiken, want goed voorbeeld doet volgen.
En tot slot baal je van jezelf, want je hebt opnieuw over je heen laten lopen.

Besef dat je nee mag zeggen! Dat is een keuze die bij jou ligt en niet bij je collega.

Hoe kun je vervolgens op een prettige manier tegen je collega zeggen dat je geen tijd hebt om haar te helpen?

Begin met te erkennen dat je collega een probleem heeft en dat je daarvoor begrip hebt.

Gebruik vervolgens een ik-boodschap om aan te geven dat je haar niet kunt helpen: “Ik kan je vandaag niet helpen, ik heb zelf een spoedklus waar ik de rest van de dag mee bezig ben.”

Leg rustig en duidelijk uit waarom je niet aan het verzoek kan voldoen, mensen hebben vaak niet door wat de gevolgen van hun verzoek voor jou zijn. Je collega zal eerder begrip hebben voor de situatie en je antwoord accepteren. 

Wat kun je doen als je gesprekspartner je antwoord niet accepteert?

Blijf begrip hebben voor het probleem van je collega. Haar weerstand heeft niets met jou te maken, maar alles met haar eigen emoties.

Neem haar serieus en denk met haar mee. “Ik begrijp dat je gesprek met je leidinggevende voor jou belangrijk is en dat je ook nog een klus af moet maken. In hoeverre heb je hierover al met je leidinggevende overlegd?”

Met deze vraag heb je haar aan het nadenken gezet over haar eigen situatie en je hebt indirect je bereidheid getoond om met haar mee te denken. 

Zorg er wel voor dat je door haar weerstand niet alsnog overstag gaat. Hou voor ogen dat jij niet de problemen van je collega hoeft over te nemen. Dat is een keuze! Wellicht kun je haar de volgende keer wel helpen. Ook dat is een keuze!

En bekijk het eens van de andere kant; als je een steen in een meer gooit, krijg je rimpels in het water. Weerstand krijgen is net als de rimpels in het water, je hebt mensen in beweging gekregen.

Auteur:
Ingrid Bannink-van Doorn van
Bannink Coaching & Consultancy

Meer informatie
U vindt ook veel relevante informatie op de
intervisie.startpagina en
de coaching.startpagina.nl, de supervisie.startpagina. Verder op de assertiviteit.startpagina en de motivatie.startpagina. Ook de onderhandelen.startpagina en de conflicthantering.startpagina bieden veel.

 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster