Oorzaak zwangerschapsvergiftiging vastgesteld

Onderzoekers van de afdeling klinische chemie van het VU medisch centrum hebben de oorzaak van zwangerschapsvergiftiging ontdekt. Zij hebben het verantwoordelijke gen ge´soleerd en het daarbij horende biologisch proces vastgesteld. Het resultaat opent de weg naar effectieve behandeling van preeclampsie en het HELLP syndroom. De bevindingen worden deze week in de on-line versie van Nature Genetics gepubliceerd. Binnenkort volgt publicatie in de geprinte versie. 

Preeclampsie komt voor bij vijf tot tien procent van de zwangere vrouwen. Het kan leiden tot hoge bloeddruk, nierafwijkingen met eiwituitscheiding, vochtophoping, tintelende vingers, misselijkheid en wazig zien. Het ongeboren kind krijgt te weinig voedingsstoffen en kan dus groeiachterstand oplopen. Dit kan leiden tot complicaties rond de geboorte of zelfs overlijden.   

Hoewel de moeder de kenmerkende symptomen vertoont, ontstaat preeclampsie in de placenta. Bepaalde cellen van dit weefsel, trofoblast genoemd, maken in de vroege zwangerschap een verbinding met de bloedtoevoerende vaten van de moeder. Deze verbinding is essentieel voor het groeiende kind. Door een defect in de trofoblastcellen is deze vaatverbinding bij vrouwen met preeclampsie niet optimaal. De toevoer van voedingstoffen naar het kind schiet tekort. 

De VUmc onderzoekers vonden bij preeclampsie een erfelijk defect in een gen dat dit proces in de placenta regelt. Het gen behoort tot een nieuw ontdekte klasse DNA bindende eiwitten. Verder was het opvallend dat in de placenta alleen de erfelijke informatie die de moeder doorgeeft aan het kind van belang is voor het ontstaan van de afwijking, terwijl de vader en de moeder hier normaal beiden de helft van de erfelijk informatie doorgeven. De vaststelling van de VUmc onderzoekers heeft wereldwijde consequenties. De gerelateerde genen en gengebieden zijn ook in verband gebracht met preeclampsie bij vrouwen in andere landen.

Meer informatie
Raadpleeg ook eens de zwangerschap.startpagina.nl, de haptonomie.startpagina.nl en de haptotherapie.startpagina.nl. 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster