Ontslagen worden; vallen en weer opstaan…

Willem had tien jaar met veel plezier bij het zelfde bedrijf gewerkt toen hij te horen kreeg dat hij boventallig werd. Het bedrijf had zijn expertise niet meer nodig. Tot verbazing van zijn leidinggevende meldde hij zich de volgende dag ziek.
Hij was boos en verdrietig en voelde zich ineens heel erg moe. Het bedrijf waar hij al die tijd zo keihard voor gewerkt had, had hem niet meer nodig. Hij voelde zich in de steek gelaten, verraden en zijn zelfvertrouwen was ineens flink gedaald

Willem was gedwongen te beginnen met een afscheidsproces. Hij had namelijk zelf niet gekozen voor deze verandering, het was hem overkomen als een donderslag bij heldere hemel en hij had tijd nodig om dit te verwerken.

Volgens E. Kübler-Ross kent dit proces een aantal fases:

1. Ontkenning
In eerste instantie wordt het bericht ontkend. “Ik werk hier al 10 jaar en de organisatie heeft mijn specialisme nodig, dan ontslaan ze me toch niet?”

2. Woede
Ook Willem werd boos, voelde zich onrechtvaardig behandeld en begreep niet waarom ze hem dit aandeden. “Waarom hij en niet collega X?”

3. Onderhandelen
Dit is de fase waarin er naar oplossingen wordt gezocht, bijvoorbeeld “Als ik naar cursus ga, mag ik dan wel blijven werken?” of er wordt in deze fase gevochten voor rechtvaardigheid door bijvoorbeeld het ontslag aan te vechten bij de rechtbank.

4. Depressie
Als het verdriet niet langer te ontkennen is, als ook de onderhandelingen niet geholpen hebben, dan kan er een gevoel van machteloosheid optreden en van verdriet. Ook Willem meldde zich ziek om trok de stekker uit de telefoon.

5. Aanvaarding
Ook Willem heeft uiteindelijk geaccepteerd dat er geen weg terug is. Hij begon plannen te maken voor het vinden van een nieuwe baan.

De meeste mensen gaan door bovenstaande fases heen bij ontslag. De fases kunnen echter door elkaar heen lopen en niet elke fase duurt even lang. Het hangt af van een aantal factoren zoals je leeftijd, hoe lang je bij de zelfde werkgever gewerkt hebt en hoe je zelf met veranderingen omgaat.

Met Willem is het uiteindelijk goed gekomen. Nadat hij zijn CV op internet had gezet, werd er snel contact met hem opgenomen door een bedrijf dat zijn specialisme hard nodig had. Hij  heeft nu een betere functie dan bij zijn vorige werkgever.

Auteur:
Ingrid Bannink-van Doorn van
Bannink Coaching & Consultancy


Meer informatie
U vindt ook veel relevante informatie op de
intervisie.startpagina,
de coaching.startpagina.nl en de supervisie.startpagina. Verder op de assertiviteit.startpagina en de motivatie.startpagina. Ook de onderhandelen.startpagina en de conflicthantering.startpagina bieden veel.

 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster