Oorzaak nierstenen nader onderzocht

Plakkerig nierepitheel gecombineerd met kristalvorming kan leiden tot nierstenen. Dit blijkt uit het proefschrift "Handling of Oxalate and Calcium Oxalate by renal tubule epithelial cells" waar S.J.M. Schepers-Kok onlangs op promoveere aan de Erasmus Universiteit.

Een op de tien mensen zal tijdens zijn leven nierstenen ontwikkelen. Van de patiŽnten die voor de eerste keer een niersteen gevormd hebben, zal de helft dat binnen tien jaar nog een keer doen. Nierstenen zijn niet levensbedreigend, maar ze kunnen wel veel pijn veroorzaken en de verwijdering is erg ingrijpend. Hiermee samenhangend werkverzuim heeft een grote economische impact. 
Het is dan ook van belang de onderliggende afwijkingen van de steenziekte bloot te leggen en daarmee mogelijk strategieŽn te ontwikkelen om het terugkeren van de steen te voorkomen. 

In de nieren wordt geconcentreerde urine geproduceerd. Tijdens dit proces worden afvalstoffen uitgescheiden en essentiŽle voedingsstoffen en zouten worden door het bloed opgenomen. Wanneer de concentratie van zouten in de nier te hoog wordt, slaan deze neer en kunnen zich spontaan kristallen vormen. Nierstenen kunnen worden gevormd als kristallen achterblijven in de nier. In het onderzoek van Schepers-Kok is gekeken hoe de plak van kristallen in de nierbuisjes nagebootst kan worden in een celkweekmodel.

Uit het onderzoek blijkt dat stoffen in de urine (oxaalzuur en calcium oxalaatkristallen) zelf niet zo schadelijk zijn als voorheen gedacht werd. De belangrijkste conclusie is dat de eigenschappen van het epitheel dat de nierbuizen bekleedt bepalend zijn voor het al dan niet achterblijven van kristallen in de nier met daaropvolgende niersteenvorming. 


Meer informatie
Meer over nieren vindt u op de nier.startpagina.nl 
 
 
 

Disclaimer    Webmaster