Neem altijd warme kleding en een deken mee in de auto

Automobilisten houden niet genoeg rekening met vertraging tijdens winterse omstandigheden. Hoewel een grote meerderheid de rijstijl aanpast aan het winterweer en rekening houdt met extra reistijd, ontbreken warme kleding, een deken en extra eten en drinken in de meeste auto's. Dat concludeert Veilig Verkeer Nederland (VVN) aan de hand van een onderzoek dat Ruigrok| Netpanel onlangs uitvoerde.

Juist het gebrek aan warme kleding, eten en drinken levert de grootste problemen op voor gestrande automobilisten. In het onderzoek gaven twee op de vijf automobilisten (38%) aan dat zij de afgelopen twee jaar te maken hebben gehad met (ernstige) vertraging tijdens winterse omstandigheden. De helft daarvan gaf aan dat zij zich niet goed hadden voorbereid op deze gebeurtenis. Advies VVN

Advies VVN
Veilig Verkeer Nederland adviseert alle automobilisten daarom om zich goed voor te bereiden op het komende winterweer, ook als men alleen korte afstanden rijdt. Zorg niet alleen dat de auto in goed conditie is, maar tref ook voorzorgsmaatregelen voor eventuele vertraging. Neem extra warme kleding of een deken mee zodat inzittenden zich warm kunnen houden en zorg voor eten en drinken voor het geval het oponthoud langer duurt. Ga alleen goed uitgerust op weg, pas de rijstijl aan en rij bij voorkeur op winter- of all seasonbanden. En het meest belangrijke: overweeg of je echt de deur uit moet en of de auto dan het meest aangewezen vervoermiddel is.

Gedrag
Vier op de vijf automobilisten passen hun rijgedrag aan onder winterse omstandigheden: meer afstand houden (82%) en langzamer rijden (81%). Ook zoekt men actief naar informatie over weer en verkeer. Internet (72%) scoort daarbij het hoogst, op de voet gevolgd door de radio (70%). TV en teletekst volgen met respectievelijk 50% en 42%. Zeven op de tien (71%) houden rekening met eventuele vertraging en vertrekken eerder. De kansen op een ongeval worden verschillend ingeschat. Bijna vier op de tien (36%) maken zich zorgen, drie op de tien (31%) juist niet.

Hulpmiddelen
De populairste hulpmiddelen die voor winterse omstandigheden in de auto worden gelegd zijn de ijskrabber (in 94% van de auto's aanwezig), gevolgd door ruitenontdooier (51%), extra ruitenwisservloeistof (37%) en slotontdooier (35%). Ruim een derde (34%) neemt een (isolatie)deken mee en slechts iets meer dan een vijfde (22%) legt warme kleren in de auto. Ook neemt 20% uit voorzorg een toietrol mee. Overigens geeft een ruim kwart van de ondervraagde automobilisten (26%) aan helemaal geen specifieke hulpmiddelen in de auto te leggen. De reden daarvoor is dat men geen grote afstanden aflegt.
 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster