Ideaal menu verlaagt kans op hart- en vaatziekten

Het risico op hart- en vaatziekten kan aanzienlijk worden teruggebracht door het dagelijks menu te voorzien van voldoende gezonde ingrediŽnten. Onderzoekers van de afdeling Maatschappelijke gezondheidszorg van het Erasmus MC hebben de 'poly-maaltijd' samengesteld die bij consequent gebruik de kans op hart- en vaatziekten zou terugdringen met 76% en kan bijdragen aan een hogere levensverwachting. Zij publiceren hun resultaten vandaag in het kerstnummer van het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

Op basis van bestaande onderzoeksresultaten naar de gezondheidseffecten van voedingsmiddelen, hebben de onderzoekers een menu samengesteld dat het risico op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolniveau kan verlagen. Een dagelijks glas wijn van 150 ml. , bijvoorbeeld, verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 32 %. De 'poly-maaltijd' is een combinatie van 'gezonde' ingrediŽnten. Dit ideale menu bestaat uit vis, pure chocolade, fruit, groenten, amandelen, knoflook en wijn.

De onderzoekers hebben berekend wat het te verwachten gecombineerde effect van de ingrediŽnten van de 'poly-maaltijd' is op de gezondheid van de bevolking. Daarbij zijn ze ervan uitgegaan dat het menu dagelijks wordt genuttigd, waarbij tenminste vier maal per week vis wordt gegeten. Dit gecombineerde effect blijkt te bestaan uit een verlaging van het risico op hart- en vaatziekten met 76% en een verhoging van de levensverwachting met 6,6 jaar voor mannen en 5 jaar voor vrouwen.

De 'poly-maaltijd' vormt volgens de onderzoekers een niet-farmaceutisch alternatief voor de 'poly-pil', een combinatie van vitamines en geneesmiddelen, die bij preventief gebruik het risico op hart- en vaatziekten in de bevolking aanzienlijk zou verlagen. "In de westerse samenleving lopen we een verhoogd risico op hart- en vaatziekten" zeggen de onderzoekers. "Onze analyse laat zien dat we niet per se pillen nodig hebben om dit risico te verlagen. Aanpassing van ons dieet kan een even effectief en bovendien smakelijk middel zijn om hart- en vaatziekten te voorkomen en de levensverwachting te verhogen."

Meer informatie
Veel meer informatie over voeding vindt u op de
voeding.startpagina.nl
 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster