GG Werkmagazine
 
 
 
Liefst in jeans en met hond naar het werk

Een hond op het werk, casual kleding, een gekke vergaderruimte, dit soort ‘lifestyle voordelen’ bij kleine bedrijven dragen bij aan een informele sfeer die als aantrekkelijk wordt gezien door talent. En het werkt, zo blijkt uit onderzoek van Randstad. Gemiddeld geeft 83% van werkend Nederland aan dat dergelijke lifestylevoordelen plezierig zijn en 68% vindt ze ook nuttig. Jongeren zijn zelfs nog meer overtuigd (90%). 34% ziet het dragen van casual kleding als een kenmerk van de ideale werkplek. Voor 15% zou het meenemen van de hond ideaal zijn.

Het zijn vooral start-ups die steeds aantrekkelijker worden voor talent. De grote bedrijven lopen hierin achter en hebben het moeilijk om de juiste mensen binnen te halen. Meer dan de helft van werkend Nederland is van mening dat de meeste grote Nederlandse bedrijven of corporates een cultuur hebben die niet meer aansluit op de wensen van jonge werknemers en starters. In een aantrekkende arbeidsmarkt wordt het voor werkgevers moeilijker het juiste talent te werven. In de war-for-talent speelt de ideale bedrijfscultuur en het bijpassende arbeidsimago een steeds grotere rol. Randstad deed onderzoek onder een representatieve steekproef van ruim 1.900 Nederlandse werkenden om te peilen wat ze belangrijk vinden in hun werk en hun percepties over corporates, MKB en microbedrijven. Dit onderzoek is gedaan in aanloop naar de jaarlijkse Randstad Awards voor de aantrekkelijkste werkgevers van Nederland.

Hippe werkplek versterken creativiteit en samenwerking
Grote bedrijven moeten concurreren met kleine, jonge bedrijven als het gaat om het aantrekken van digitale experts en zakelijke talenten. Het is de startup-cultuur die het verschil maakt. Een hippe werkplek met lifestyle elementen bevordert de samenwerking (26%), zorgt voor minder ziekteverzuim (18%), verhoogt de productiviteit (19%) en geeft meer creativiteit (30%). Grotere bedrijven worden niet gezien als de plek waar de juiste werksfeer wordt gevonden. Slechts 1 op de 10 werknemers verwacht passie en bezieling te vinden bij grote bedrijven. Het MKB lijkt garant te staan voor innovatieve werkcultuur en de beste balans tussen werk en privé. Kleinere bedrijven scoren relatief het hoogst op directe impact op de toekomst van het bedrijf. Bij start-ups voelen werknemers zich al snel belangrijk en krijgen ze snel verantwoordelijkheid. Verder spreekt de relaxte sfeer, de platte structuur en de creatieve werkomgeving van start-ups jonge mensen aan. 

Betekenisvol werk
Betekenisvol werk is een factor die belangrijk is en blijft voor zowel de jonge technische expert als de ervaren professional, zo blijkt ook uit het onderzoek. Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt Randstad Groep Nederland: “Talent is van essentieel belang voor elke organisatie. Om talent aan te kunnen trekken en een aantrekkelijke werkgever te zijn is het bieden van betekenisvol werk een belangrijke factor. Dat een werkgever daarnaast massages regelt of een hippe coffeebar inricht is dan mooi meegenomen. Het gaat erom de ideale mix te vinden die passen bij de identiteit van de organisatie. Grote bedrijven kunnen wat dat betreft veel leren van start-ups.”

Veel meer over personeel vindt u op de
personeel.startpagina.nl.
Meer over zakelijke etiquette vindt u op de
etiquette.startpagina.nl.


 

 
 
Startpagina's helpen u goed op weg bij het zoeken op specifieke onderwerpen.
Hieronder een aantal goede werkgerelateerde:
Personeel
Burnout
Competentie
Conflicthantering
Integriteit
Management
Onderhandelen
Organisatie
Stress
Vakantiewerk
Werkdruk
 
Informatie over opleiden vindt u hier:
Coaching
Intervisie
Supervisie
Teamcoaching
 
Voor de persoonlijke ontwikkeling zijn deze startpagina's interessant:
Assertiviteit
Leiderschap
Motivatie
Zelfvertrouwen
 
 

Boeken

Management
Personeelsbeleid
Organisatiekunde
Leiderschap
Pers. Effectiviteit
Marketing
Economie
 
 
 
 

Disclaimer    Webmaster