Leipzig; historie, cultuur en dynamiek

Leipzig ligt al vele eeuwen op een kruispunt van handelswegen. De beroemde Leipziger Messe behoort tot de oudste beurzen van Europa. De handelsgeest zit de stad in haar genen en mooie gebouwen herinneren aan haar welvaart. Voor wie van winkelen houdt is Leipzig de beste keuze in Saksen. Naast de mooie winkelstraten is ook het station (het op één na grootste van Europa) een tip. In het schitterende station wemelt het van de trendy boetieks.

Kunst en kultuur

Leipzig heeft een lange traditie in kunst en cultuur. Eén van de bekendste kunstenaars was Max Klinger (1857-1920), die van grote betekenis is geweest voor de Jugendstil en het symbolisme. Zijn geboortehuis staat aan de Peterstrasse 48. De stad huisvest diverse kunstmusea, maar de grootste collectie is te zien in het Museum voor Beeldende Kunsten. Het designgebouw, in de vorm van een glazen kubus, is een architectonische bezienswaardigheid.

Vanaf 1960 legde de Hogeschool voor Grafische- en Boekdrukkunst de bakermat voor de beroemde kunststroming ‘Leipziger School’, waarvan Bernhard Heisig, Wolfgang Mattheuer en Werner Tübke bekende representanten zijn. Hun traditie wordt voortgezet in de ‘Nieuwe Leipziger School’ met kunstenaars als Neo Rauch, David Schnell en Matthias Weischer. Werken uit de (Nieuwe) Leipziger School worden wereldwijd door musea en verzamelaars gezocht.

Bachstad
In Saksen lieten beroemde componisten hun sporen na, waaronder Bach, Schumann en Wagner. Bach werkte het grootste deel van zijn leven werkte in Leizpig. In de Thomaskirche is het graf van Bach te vinden en aan de overzijde van de kerk een museum. Leipzig is ook de stad van de vrijheid. Het volksverzet tegen de DDR (de ‘Wende’) begon hier in 1989.

Felix Mendelssohn Bartholdy, de kleinzoon van de filosoof Moses Mendelssohn componeerde tijdloze werken en drukte zijn stempel op het Gewandhaus orkest. Hij was ook verantwoordelijk voor de herontdekking van Bach in een tijd dat deze in de vergetelheid was geraakt.


Winkelen en uitgaan

Leipzig is onbetwist de nummer één in Saksen voor wie van winkelen houdt. In het centrum vindt u vele winkelstraten met een uitgebreid aanbod waar u te kust en te keur kunt shoppen. Aan gezellige eet- en drinkgelegenheden in deze studentenstad geen gebrek. Vooral het deel ‘Drallewatsch’ kent een gezellig en bruisend uitgaansleven.

De hang naar vrijheid
Wist u dat de Berlijnse Muur ten val kwam als gevolg van ontwikkelingen in Leipzig? De inwoners hebben altijd een kritische houding gehad ten opzichte van het gezag. Al in 1497 was zij de eerste stad in Duitsland die het recht verwierf van de keizer om een handelsbeurs te houden, waarmee de basis werd gelegd voor de groei tot een internationale handelsstad. De beroemde ‘Leipziger Messe’ is nu ondergebracht in een nieuw beurscomplex aan de stadsrand.

De roep om meer vrijheid in de DDR, die uiteindelijke leidde tot de ‘Wende’, begon in 1989 in Leipzig. Het vredelievende volksverzet werd gebundeld bij de Nicolaikirche. Een monument bij de kerk herinnert aan deze gedenkwaardige tijd. Met hun gebeden voor vrede liepen demonstranten elke maandag richting het hoofdkwartier van de Stasi, de beruchte staatsveiligheidsdienst. In dit gebouw (‘In der Runden Ecke’) zit nu het vrijheidsmuseum.


De Thomaskirche
Leipzig heeft nog een kerk die een plek verwierf in de wereldgeschiedenis. In de Thomaskirche werkte Johan Sebastian Bach 27 jaar lang als cantor. Het graf van deze wereldberoemde componist is te vinden in de altaarruimte van de kerk. In zijn Leipzig-periode schreef Bach honderden cantaten, vele motetten en de bekende Mattheüs passion. In het naast de kerk gelegen ‘Bosehaus’ zit het Bachmuseum.

In 1943 werd het kunstmuseum van Leipzig gebombardeerd en verdwenen de kunstcollecties naar veilige kelders. In 1945 nam het Rode Leger de kunstverzameling mee als oorlogsbuit. Later werd het overgrote deel weer teruggeschonken aan de DDR, maar tot een nieuw museum kwam het niet. Na de Wende ontwikkelde Leipzig ambitieuze plannen en in 2004 opende het nieuwe ‘Museum der Bildenden Künste’. Het designgebouw in de vorm van een kubus is al een bezienswaardigheid op zich. Er wordt werk getoond van Beckmann en Klinger (beiden afkomstig uit Leipzig), beeld/schilderkunst 1500-1800 (ook veel Nederlands werk), kunst 19e/20e eeuw en kunst tijdens de DDR-periode.

De slag om Leipzig
In de oorlogen tegen Napoleon werd de beslissende slag bij Leipzig geleverd in oktober 1813.
Het monument van de slag der landen
(Völkerschlachtdenkmal) ter nagedachtenis van de overwinning op Napoleon werd een eeuw later geopend. De beeldhouwers Behrens en  Metzner versierden het object met imposante beelden. Vanaf de galerij, op 91 meter hoogte, hebben bezoekers een mooi uitzicht op Leipzig.

Hotels in Leipzig
In Leipzig kunt u kiezen uit vele hotels van verschillende kwaliteit en comfort. Een goede selectie vindt u
hier

Veel meer over Leipzig vindt u op de leipzig.startpagina.nl
Meer over Saksen vindt u op: saksen.startpagina.nl
Over Dresden vindt u veel informatie op: dresden.startpagina.nl
 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster