Keulen: bruisende stad aan de Rijn

Keulen; de grootste stad van het Rijngebied is een populaire bestemming voor de Nederlandse tourist. Het is een prachtige stad met een groot winkelcentrum en interessante kerken en gerenommeerde musea. Het heeft meerdere schouwburgen en een opera. Keulen heeft verder een uitstekende universiteit (gesticht in 1388). De Rijn loopt dwars door de stad. Maar liefst zeven bruggen, waaronder twee spoorbruggen verbinden de stadsdelen op beide oevers van de Rijn met elkaar. Door haar ligging aan de Rijn is het een van de meest geliefde bestemmingen voor een rijncruise vanuit Nederland. De cruisschepen meren af aan de kade in de binnenstad waardoor de stad vanaf de boot prima te verkennen is.


Geschiedenis

Keulen, gesticht door de Romeinen, is een van de oudste steden van Duitsland. De Romeinen noemden het eerst Oppidum Ubiorum. In het jaar 50 veranderden ze de naam in Colonia Claudia Ara Agrippinensium. Vanaf het eind van de vijfde eeuw maakte Keulen deel uit van het Frankische Rijk en werd de stad een belangrijk christelijk centrum. Karel de Grote verhief de stad tot een aartsbisdom. Er werden vele prachtige kerken gebouwd. Keulen werd ook wel het heilige Keulen genoemd. Keulen dankt haar bloei aan haar ligging aan de Rijn. In de middeleeuwen was Keulen al een van de belangrijkste steden van Duitsland en een leidend lid van de Hanze. In 1248 begon men met de bouw van de Dom. In 1815 werd Keulen deel van de Pruisische Rijnprovincie.
Keulen is rijk geworden door de Rijnhandel. Het heeft nog steeds een grote haven en kent nog steeds een grote bedrijvigheid. Keulen is een c
entrum van verzekering- en bankwezen en een belangrijke jaarbeursstad. De Westdeutsche Rundfunk is er gevestigd.

De Dom
Het bekendste bouwwerk van Keulen is de Dom, of te wel de
St. Peter und Maria zoals hij officieel heet. De Dom is het grootste gotische gebouw van Duitsland en een van de grootste kathedralen van Europa.

Keizer Frederik I Barbarossa gaf in 1164 de gebeenten van de drie koningen aan de aartsbisschop van Keulen. Keulen werd daardoor een bedevaartstad. Besloten werd de Dom te bouwen om het belangrijke relikwie te bewaren. In 1248 begon men met de bouw. Tot aan het begin van de 17e eeuw werd er aan gebouwd. Daarna werd de bouw stilgelegd wegens gebrek aan geld. Toen de gotiek weer in de belangstelling kwam werd de Dom tussen 1840 en 1880 afgebouwd.

De Domkathedraal is een machtig bouwwerk dat overal in de stad te zien is. De Dom heeft twee rijk gedecoreerde torens van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad. De binnenruimte heeft maar liefst 56 pijlers. In de schatkamer bevinden zich veel onvervangbare kostbaarheden.
In de oorlog werd de Dom nauwelijks beschadigd.
Geallieerde piloten zorgden ervoor de Dom niet te raken bij de bombardementen. 

Grote St. Martin
Een andere beroemde kerk in Keulen is de Grote St. Martin uit de tweede helft van de twaalfde eeuw. De kerk is gebouwd in de Keulse traditie. Het koor heeft de vorm van een klaverblad. De bovenverdieping met veel nissen en gaanderijen is geïnspireerd door de Normandische architectuur.
Opvallend is de stevige vierkante vieringstoren met aan weerszijden elegant gevormde achthoekige torentjes.


De kerstmarkten
De kerstmarkten die in veel Duitse steden worden georganiseerd zijn populair bij de Nederlandse bezoekers. Keulen heeft er een groot aantal verdeeld over de binnenstad en aan de Rijn.
Prachtig gelegen is de Weihnachtsmarkt am Dom. Op de markt staat de grootste dennenboom in het Rijnland. In de meer dan 150 houten kraampjes vind je lekkernijen, kunstvoorwerpen en kerstversierselen. En natuurlijk drink je er de “Original Christkindl Glühwein” uit een kleurige kerstbeker. Je betaalt daar statiegeld voor en je kunt hem als je wilt als souvenir meenemen.
Op de Neumarkt, in het winkelcentrum van de binnenstad, vinden we de oudste kerstmarkt van Keulen. De Alter Markt voor het Raadhuis is vooral op kinderen georiënteerd. De Kerstmarkt op de Rudolfplatz brengt de bezoekers in een sprookjeswereld.

Keulen bezoeken?
Wilt u
Keulen eens bezoeken en er blijven overnachten dan dan kunt u kiezen uit vele hotels van verschillende kwaliteit en comfort. Een goed aanbod vindt u hier

Veel meer over de Rijn vindt u op www.rijn.startpagina.nl
 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster