Overnachten in ontsnappingskasteel Colditz

In de Tweede Wereldoorlog zaten in Slot Colditz (iets ten zuiden van Leipzig) zeer vluchtgevaarlijke geallieerde officieren gevangen. Velen deden opnieuw uitbraakpogingen, waarvan de Nederlanders verhoudingsgewijs erg succesvol waren. In dit historische kasteel (om precies te zijn in de verblijven van de toenmalige Duitse commandant en zijn staf), is een nieuwe jeugdherberg geopend. Een andere interessante jeugdherberg is onlangs in de historische brandweerkazerne van de stad Plauen (Vogtland). Dit is met recht overnachten op unieke locaties in Saksen.

In Duitsland zaten tijdens WO II op diverse plaatsen geallieerde krijgsgevangenen. Officieren die elders ontsnappingspogingen hadden gedaan en weer gevangen genomen werden, kregen de status van ‘zeer vluchtgevaarlijk’. Deze mannen werden overgeplaatst naar de extra zwaar beveiligde locatie ‘OFLAG IV C’ (OFficiersLAGer) in Slot Colditz in het gelijknamige stadje in Saksen. Ondanks de zware beveiliging bleven velen pogingen wagen. In totaal probeerden 155 mannen weg te komen, waarvan er 31 een ‘home run’ maakten en hun vrijheid herwonnen. Verhoudingsgewijs waren de Nederlandse officieren erg succesvol: van hen deden 17 een poging, waarvan 7 mannen een home run maakten (verhouding 1 op 3). De Britten deden de meeste pogingen: 109 in totaal, maar slechts 11 werden een home run (1 op 10). Het kat en muis spel duurde tot het einde van de oorlog tot in april 1945 het Amerikaanse leger de gevangenen bevrijdde. Tegenwoordig is in het slot open voor bezoek. Er is een ontsnappingsmuseum gevestigd en er worden rondleidingen gegeven, waarin de bezoeker alles te horen krijgt over de meest indrukwekkende uitbraakpogingen.

Kasteelkamers
De nieuwe jeugdherberg in Colditz, die open is voor gasten van alle leeftijden, beschikt over 161 slaapplaatsen in kamers van 4 tot 6 bedden. Elke kamer heeft eigen toilet- en douchegelegenheid. Enkele zijn speciaal ingericht voor het verblijf van een gezin met kinderen. Ook voor groepsreizen (tot 100 personen) zijn er diverse mogelijkheden. Faciliteiten: eetzaal, danszaal, buitenterras, tafeltenniskamer, kinderspeelruimte en vijf conferentiezalen. Naast de bijzondere locatie is de herberg ook centraal gelegen in Saksen (autoreistijd: Bach- en vrijheidsstad Leipzig 50 min, porselein/wijnstad Meissen 60 min of cultuurmetropool Dresden 60 min). Meer informatie:
Jeugdherberg Colditz

Slot Colditz
Hoewel het oorlogsverleden Slot Colditz wereldberoemd maakte, is het kasteel op zichzelf al een interessante toeristische bezienswaardigheid. De eerste fundamenten dateren van 1046 en onder keizer Friedrich Barbarossa kwam het tot verdere bloei. Door de eeuwen heen werd het kasteel steeds verder uitgebreid en het behoort tot de mooiste voorbeelden van de Renaissance in midden Duitsland. Wie het plaatsje Colditz nadert kan er niet omheen. Hoog boven de stad en de rivier Mulde torent het imposante kasteel. Nu wacht de bezoekers een warm welkom in het kasteelmuseum of in de jeugdherberg.

Jeugdherbergen op inspirerende locaties
In Saksen beschikt de Duitse jeugdherbergcentrale (DJH) over 50 locaties, waarvan velen gelegen zijn in mooie natuurgebieden of gevestigd zijn in historische gebouwen. Enkele voorbeelden zijn de jeugdherberg in het imposante Schloss Augustusburg (bij Chemnitz) of die in de oude vestingwallen van de middeleeuwse stad Bautzen. In de zomer komt er opnieuw een opvallende vestiging bij. In Plauen, de hoofdstad van het Vogtland, opent op 1 juli een nieuwe jeugdherberg in de historische brandweerkazerne. De faciliteiten in jeugdherbergen zijn de laatste jaren uitgebreid en een overnachting is mogelijk voor gasten uit alle leeftijdscategorieën.
Jeugdherbergen Sachsen

Land van belevenissen
De Duitse deelstaat Saksen (hoofdstad Dresden) mag zich verheugen op een stijgende belangstelling onder Nederlandse reizigers, waarbij vooral de rijke geschiedenis, de culturele schatten en de vele natuurgebieden grote trekkers zijn. Saksen ligt zo’n 550 kilometer van de Nederlandse grens en is ook per trein goed te bereiken. Meer toeristische informatie is te vinden op de Nederlandstalige site:
www.saksen.info

Liever in een hotel overnachten?
In Saksen kunt u kiezen uit honderden hotels van verschillende kwaliteit en comfort. Een goede selectie vindt u
hier

Veel meer over Leipzig vindt u op de leipzig.startpagina.nl
Meer over Saksen vindt u op:
saksen.startpagina.nl

Over Dresden vindt u veel informatie op: dresden.startpagina.nl

 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster