Het Neckardal.

De Neckar is een zijrivier van de Rijn in het zuidwesten van Duitsland. De rivier ontspringt op 706 m hoogte bij Villingen-Schwenningen in het Zwarte Woud en kronkelt vervolgens in noordoostelijke richting naar Stuttgart om daarna Heilbronn te passeren. Vervolgens verloopt de stroom in een meer westelijke richting, om zich bij Mannheim bij de Rijn te voegen. Het stroomgebied van de Neckar meet circa 14.000 km².
De Neckar is vanaf Plochingen bevaarbaar. De maximale afmetingen van de schepen is 105 x 11,45 meter. Er zijn in totaal 27 sluizen. Een bekende plaats aan de Neckar is onder andere Heidelberg.

Het dal van de Neckar met
het zachtglooiende heuvellandschap is historisch en toeristisch zeer interessant. De geschiedenis van de streek gaat terug tot aan de Romeinen. Het Neckardal heeft hooggelegen oevers, omzoomd door indrukwekkende kastelen en burchten.  
U vindt er uitgestrekte wandelroutes en vele fraaie fietsroutes. Onderweg zijn vaak bankjes waar u kunt uitrusten en de natuur kunt bewonderen.
Een bezoek aan de talrijke burchten en kastelen is een reis door de tijd.

Langs de Neckar vind u vele interessante stadjes en dorpen met een rijke historie die een bezoek meer dan waard zijn. 

Bad Wimpfen

De historie van Bad Wimpfen, even ten noorden van Heilbronn gelegen gaat terug tot de Romeinen. Zij bouwden in Wimpfen een castellum. Rond het castellum ontstond een vestiging. Naast de oorspronkelijke Romeinse vestiging in het dal ontstond er op de berg ook een nederzetting, die voor 1200 in het bezit van de Hohenstaufen kwam.
Deze bouwden daar een palts die zich tot stad ontwikkelde. Deze stad werd later de zetel van de rijkslandvoogd in Neder-Zwaben. Na een volksstemming in 1952 kwam Wimpfen aan Baden-Württemberg.

Het silhouet van de Staufische Keizerpalts kunt u ver in de omtrek waarnemen. Bad Wimpfen heeft een prachtig middeleeuws centrum met indrukwekkende vestingwerken en fraaie en goed geconserveerde  vakwerkhuizen.

In het lager gelegen deel bevindt zich een imposant kloostercomplex . Bad Wimpfen is heden ten dage een veelbezocht kuuroord.Neckarzimmern

In Neckarzimmern vindt u de oudste burcht aan de Neckar.
In burcht Hornberg leefde de beroemde ridder Götz von Berlichingen.

Goethe wijdde het toneelstuk ’Götz von Berlichingen’ aan hem. Hij is daarin het historische voorbeeld van een lompe ridder. Götz leefde hier in de 16e eeuw en stierf op 82 jarige leeftijd.Camping Cimbria

Camping Cimbria is een camping in Neckarzimmern direct aan de oever van de rivier de Neckar. Deze fraai gelegen camping vormt een uitstekende uitvalsbasis om de omgeving te gaan verkennen. U vindt er een ruime keuze aan plaatsen met schaduw en zonder schaduw.
De camping beschikt over een fraai en goed onderhouden zwembad, een speeltuin en een sportterrein. In de snackbar / het restaurant van de camping kunt u goed, maar eenvoudig, eten. Op de camping kunt u dagelijks vers brood bestellen.
Meer informatie:
Camping Cimbria


Heidelberg
Heidelberg is een stad in het noordwesten van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De stad telt 144.634 inwoners en ligt overwegend aan de westelijke oever van de Neckar.

Heidelberg is vooral bekend als universiteitsstad en vanwege het historische centrum van de stad.

Het gebied rond Heidelberg is al zeer lang bewoond. In 1196 werd de stad voor het eerst in officiële documenten genoemd.

De Ruprecht-Karls-Universität, die in 1386 gesticht werd, is de oudste universiteit op het grondgebied van het tegenwoordige Duitsland.

Vanaf de Middeleeuwen tot 1720 was Heidelberg de residentie van de paltsgraaf aan de Rijn, één van de keurvorsten van het Heilige Roomse Rijk.
In 1563 werd de Heidelbergse Catechismus uitgegeven. Anton Praetorius, gereformeerde pastor, publiceerde in 1595 de oudste omschrijving van het Grote Vat van de Wijn in het Heidelbergse kasteel.

De stad speelde een belangrijke rol in de eerste fase van de Dertigjarige Oorlog. In 1622 werd de stad veroverd door Johan 't Serclaes van Tilly. Heidelberg werd in 1689 (en opnieuw in 1693) veroverd en verwoest door de Fransen.

De stad is redelijk ongeschonden de Tweede Wereldoorlog doorgekomen.


Goede en voordelige hotels in Baden-Württemberg vindt u hier.
 
 
 
 

Disclaimer    Webmaster