Hamburg een bezoekje waard

Hamburg komt steeds meer in trek als bestemming voor een stedentrip. De ''Freie und Hansestadt Hamburg'' is met 1,7 miljoen inwoners qua omvang de tweede stad van Duitsland. Hamburg is ook één van de 16 deelstaten van de Bondsrepubliek Duitsland.

De stad staat bekend om zijn architectuur en design. Zij heeft een karakteristieke uitstraling omdat tot in de twintigste eeuw nagenoeg alleen met baksteen is gebouwd.

Het is een fascinerende stad met een grote verscheidenheid aan attracties. Het heeft veel interessante winkelcentra met daarbinnen een grote verscheidenheid in aanbod. Hamburg heeft ook op cultureel gebied erg veel te bieden. Het biedt een grote keuze aan theaters, bioscopen, musea, nachtclubs en restaurants. Kortom voor elk wat wils.

Het stadsbeeld
Het stadsbeeld wordt gedomineerd door vijf kerktorens en de toren van het uit 1897 daterende raadhuis. Van de torens van de vijf hoofdkerken was die van de St. Nikolai van 1874 tot 1876 kortstondig de hoogste van de wereld.

De bijbehorende kerk is na de oorlog niet meer herbouwd. Als het symbool van de stad geldt een andere toren, die van de Sint-Michaelskerk (1751-1762). De andere belangrijke kerken zijn de neogotische Sint-Petruskerk (1842, met 14e-eeuwse delen), de Sint-Jacobuskerk met zijn beroemde Drievuldigheidsaltaar (1518; meester Johan van Collen) en de Catharinakerk (1380-1426). Slechts enkele recentere gebouwen in de binnenstad steken boven de kerktorens uit.


Op een eiland in de Elbe bevindt zich de Speicherstadt, een groot complex van op palen gebouwde
pakhuizen uit het eind van de 19e eeuw. Karakteristieke 20e-eeuwse bakstenen gebouwen bevinden zich in het Kontorhausviertel, waaronder het Chilehaus van Fritz Höger (1924).
Over de talrijke kanalen in Hamburg liggen in totaal meer dan 2300 bruggen. Daarmee heeft Hamburg meer bruggen dan Amsterdam en Venetië samen.
Ten westen van het stadscentrum ligt de uitgaanswijk Sankt Pauli, waar de Reeperbahn, bijgenaamd die sündige Meile, de bekendste straat is.

Sport
Hamburger SV (HSV) is een Duitse voetbalclub uit Hamburg. HSV werd al in 1887 opgericht, en is de enige club die sinds de oprichting in 1963 onafgebroken in de Bundesliga speelt. Meer nog, de club is nooit gedegradeerd sinds de fusie in 1919 die tot HSV leidde.

De Haven
De Haven van Hamburg is de grootste zeehaven van Duitsland. Het zwaartepunt ligt op containeromslag. Hamburg is in dat opzicht de tweede Europese haven en de negende op wereldschaal (2004). Het havenareaal telt 7399 ha (waarvan 6480 ha in gebruik), hiervan is 4331 ha landoppervlak. Door steeds groter wordende schepen dreigt verlies van omslag aan andere havens. Om dit te keren zou een uitdieping van de Elbe noodzakelijk zijn.

Overnachten
In Hamburg kunt u kiezen uit honderden hotels van verschillende kwaliteit en comfort. Een goede selectie vindt u
hier

Meer over Hamburg vindt u op: hamburg.startpagina.nl

 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster