|
|
Volkoren producten aanbevolen om
diabetes te voorkomen
Het gebruik van voeding rijk aan volkorenproducten verlaagt de kans op
het ontstaan van type-2-diabetes. Dit blijkt uit een nieuw overzicht van
het onderzoek op dit terrein dat epidemioloog/voedingsdeskundige Marion
Priebe van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft gedaan. Er
is echter nader, zogeheten gerandomiseerd onderzoek nodig voordat de
wetenschap een causaal verband kan bevestigen. Onderzoekster Priebe
pleit dan ook voor het doen van dergelijk gespecificeerd
vervolgonderzoek. Zij publiceerde hierover in de gerenommeerde Cochrane
Library.
In de laatste decennia is er een daling
in de consumptie van volkorenproducten, terwijl er ook een toename van
type-2-diabetes is. Dit leidde tot de theorie dat er een verband tussen
beide zou kunnen bestaan.
Minder risico
Priebe heeft in haar literatuurstudie één
klinisch onderzoek en 11 prospectieve studies bestudeerd. In al deze
onderzoeken werd het verband onderzocht tussen het gebruik van volkoren
producten en het ontstaan van type-2-diabetes. De prospectieve studies
lieten consequent een daling zien in het risico op deze ziekte bij
mensen die veel volkoren producten gebruikten. In deze studies worden
populaties zonder diabetes gedurende lange perioden gevolgd.
Bewijsmateriaal dat afkomstig is van dit soort onderzoeken wordt
wetenschappelijk gezien zwakker geacht dan dat van gerandomiseerde
gecontroleerde onderzoeken. Dit omdat de invloed van andere
leefstijlfactoren die het ontstaan van diabetes kunnen beïnvloeden, niet
helemaal uitgesloten kan worden. In gerandomiseerde gecontroleerde
onderzoeken, die veel moeilijker uit te voeren zijn, kan men deze
invloeden op het ontstaan van de ziekte wel uitsluiten.
Belang uitkomsten
Type-2 diabetes komt inmiddels vaak voor.
Voeding is een van de weinige risicofactoren die mensen zelf kunnen
beïnvloeden. Daarom is het volgens Priebe belangrijk om precies te weten
welk soort voeding kan bijdragen tot preventie van diabetes. Deze kennis
kan helpen om aanbevelingen voor gezonde voeding te verbeteren en om de
gunstige bestanddelen in deze voedingsmiddelen te identificeren. Nieuwe
rassen van landbouwgewassen en nieuwe voedingsmiddelen kunnen ontwikkeld
worden en worden verrijkt met deze bestanddelen.
Nader onderzoek
Priebe vindt dat dit overzicht een
belangrijk probleem in voedingsonderzoek duidelijk maakt. “In het
voedingsonderzoek is sprake van een groot tekort aan gerandomiseerde
gecontroleerde studies die nodig zijn om evidence-based aanbevelingen
voor gezonde voeding te doen”. Een reden voor dit tekort in verband met
het ontstaan van type-2 diabetes is de lange tijdsperiode tot het
ontstaan van de ziekte. Het is dringend nodig fysiologische factoren, de
zogeheten ‘biomarkers’, te vinden die het ontstaan van diabetes in een
vroeg stadium betrouwbaar kunnen voorspellen. Dit kan de duur van de
studies verkorten.
Cochrane Library
De Cochrane Library is een elektronische
database van de Cochrane Collaboration. Dit is een onafhankelijke
internationale organisatie die als doel heeft up to date en correcte
informatie over gezondheidseffecten van behandelingen beschikbaar te
stellen. In systematische overzichtsonderzoeken worden “evidence-based”
conclusies getrokken over medische interventies nadat zowel de inhoud
als de kwaliteit van bestaande medische onderzoeken op gebied van een
bepaald onderwerp zijn overwogen.
Meer informatie
Veel meer informatie vindt u de
voeding.startpagina.nl
en de
diabetes.startpagina.nl
|
|
|
|