Familieopstellingen, een krachtig instrument.

De familieopstelling is het instrument van het systemisch werken: een oplossingsgerichte methode voor persoonlijke- en organisatievraagstukken.

Het systemisch werken gaat ervan uit dat ons leven zich afspeelt in systemen. Het gezin waarin je geboren wordt, het gezin van herkomst,  als meest bekende, als basis. Andere systemen zijn het bedrijf waar je werkt of de vereniging waar je lid van bent.

In elk systeem gelden 3 belangrijke basiswetten, de wetten van

Binding: iedereen heeft een plek die gerespecteerd moet worden,

Ordening:  er bestaat een bepaalde hiŽrarchische volgorde,

Balans: er moet balans zijn in geven en nemen.

Als er met ťťn van deze uitgangspunten iets niet goed gaat ontstaat er een dynamiek die zich uit door een symptoom. Het symptoom is bijvoorbeeld dat iemand veel last heeft van nek- en schouderklachten; de dynamiek dat hij iets draagt wat niet van hem is, zoals verantwoordelijkheid. De balans is dus niet goed.  Door dat in een ritueel terug te geven aan degene van wie het wel is ontstaat verlichting, ontstaat er weer balans in het systeem. Het evenwicht herstelt zich.

Een ander symptoom kan zijn dat iemand de neiging heeft aanmatigend gedrag te vertonen. De dynamiek is dan: ik sta boven jou. Dit ontstaat vaak in de vroege kinderjaren bij een ouder die zijn of haar rol niet goed kan oppakken. Uit liefde neemt het kind die dan onbewust op zich. Door het kind weer duidelijk op de plek van kind te zetten en af te bakenen van de ouder, wordt weer duidelijk wat de hiŽrarchie is.

De opstelling is hiervoor een prachtige werkwijze.  In een groep mensen vertelt de cliŽnt aan de begeleider wat er speelt en wat de vraag is. De begeleider laat de cliŽnt vervolgens uit de aanwezigen representanten zoeken voor bijvoorbeeld een vader, moeder en de cliŽnt zelf. Door die echt letterlijk neer te zetten in de ruimte wordt zichtbaar wat het innerlijk beeld van de cliŽnt is. De begeleider bevraagt vervolgens de representanten naar hun waarnemingen en of ze de idee hebben op de goede plek te staan. Hij laat ze elkaar aankijken (contact maken), zinnen tegen elkaar zeggen en zet ze op de Ďjuisteí plek. Zo wordt de cliŽnt duidelijk welke plek hij heeft en welke plek hij hoort te hebben. Dat geeft inzicht en rust op een diepe laag.

Opstellingen werken op basis van fenomenologie: de verschijnselen laten spreken. Ze geven inzicht en veranderen iets in de energie van het systeem. Voor de cliŽnt is het belangrijk dat hij een en ander eerst even rustig laat bezinken. Het niet teveel analyseert. Zo kan hij en  het systeem rustig wennen aan de nieuwe situatie.

Auteur: Boudewijn Lemstra. Meer informatie

U vindt ook veel relevante informatie op de
intervisie.startpagina en de supervisie.startpagina. Verder op de assertiviteit.startpagina en de motivatie.startpagina. Ook de onderhandelen.startpagina en de conflicthantering.startpagina bieden veel.

 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster