GG Gezondheidmagazine
 
 
 
Een op de zes laag opgeleide jongeren heeft burn-outklachten

In de leeftijdsgroep van 26 tot en met 30 jaar heeft één op de zes laagopgeleide werknemers burn-outklachten. Gemiddeld is dit in deze leeftijdsgroep één op de acht werknemers. Dit blijkt uit onderzoek dat TNO op basis van de NEA heeft uitgevoerd en presenteert tijdens de IKON-uitzending van ‘Spraakmakende zaken' in 2013.

Burn-out is niet voorbehouden aan werkenden met ‘psychisch zwaar werk' en niet alleen voor hoogopgeleiden. Wanneer je preciezer naar de leeftijdsgroepen kijkt, blijken vooral jongeren met een lage opleiding (zonder opleiding of alleen VMBO) een risicogroep. Bij laagopgeleiden met een baan stijgt het percentage werknemers met burn-outklachten over de periode van 15 tot 30 jaar van 8,5% naar maar liefst 17%. Van de hoogopgeleiden in de leeftijdsgroep van 26 tot en met 30 heeft 14,3% burn-outklachten, van de middelbaar opgeleiden van die leeftijdsgroep 12%.

Na de leeftijd van 30 jaar zakt het aandeel laagopgeleiden met burn-outklachten terug en zien we een stabilisatie gevolgd door een lichte verdere stijging van het aandeel werknemers met burn-outklachten tot het zestigste jaar.

TNO voert samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek sinds 2005 de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit. Deze NEA laat zien dat er voor de hele beroepsbevolking een stijging optreedt sinds 2007 van ruim 11% werknemers met burn-outklachten tot ruim 13% in 2012. Met een beroepsbevolking van ongeveer 7,4 miljoen gaat het dus om bijna 1 miljoen werknemers. De twee decennia hiervoor lieten een heel stabiel beeld zien van burn-out onder de beroepsbevolking.

Meer informatie
Meer over de burnout vindt u op de
burnout.startpagina.nl

 

 
 
Startpagina's helpen u goed op weg bij het zoeken op specifieke onderwerpen.
Hieronder een aantal goede gezondheid-gerelateerde:
Burnout
Stress
Werkdruk
Vitaliteit
 
Informatie over specifieke begeleiding vindt u hier:
Haptonomie
Haptotherapie
Shiatsu
Shiatsu-massage
Shiatsu-therapie
 
 
 Boeken
Burnout
Stress
Werkdruk
Vitaliteit
Haptonomie
Haptotherapie
Shiatsu
 
 
 
 
 

Disclaimer    Webmaster