De werksfeer op de afdeling verbeteren

Als je als leidinggevende merkt dat de sfeer op de afdeling verslechtert praat hier dan over in voortgangsgesprekken met je medewerkers of in het teamoverleg (waar je jezelf het prettigste bij voelt). Praat vanuit jezelf en maak gebruik van concrete en recente voorbeelden.

Zijn er medewerkers op de afdeling die structureel roddelen of lelijke opmerkingen maken, spreek hen erop aan. Vertel hen wat je gemerkt hebt en dat je het onwenselijk vindt.

Wacht hiermee niet te lang of denk niet dat dit zichzelf oplost. Worden medewerkers niet aangesproken op hun gedrag, dan gaan ze door. Blijkbaar levert het roddelen hen iets op, zoals zichzelf op de borst kloppen ten koste van anderen of een informele machtspositie.

Vraag de medewerkers stuk voor stuk wat zij willen doen om de werksfeer te verbeteren. En kom vervolgens zelf ook met een oplossing. Maak hiermee iedereen in het team verantwoordelijk voor de goede werksfeer.

Geef de medewerkers de ruimte om de boodschap in zich op te nemen. Het kan zijn dat iedere medewerker de situatie op zijn eigen manier beleeft en dat hoeft niet jouw beleving te zijn. Vraag naar een reactie op je verhaal en luister hiernaar. Het kan zijn dat je de reactie krijgt dat je medewerker niet zoveel merkt of het overtrokken vindt. Vraag hoe dat komt en vraag te reageren op je concrete voorbeelden. Of maak een opmerking over de communicatie. “Ik merk dat we niet dezelfde mening hebben. Zullen we er even over nadenken, dan maak ik een nieuwe afspraak.”

Je laat hiermee aan de ene kant merken dat je wel degelijk weet wat er speelt en je geeft je grenzen aan als leidinggevende. Aan de andere kant respecteer je hun persoonlijke ruimte en geeft hen tijd om na te denken.

Auteur:
Ingrid Bannink-van Doorn van Bannink Coaching & Consultancy

Meer informatie
Veel meer informatie vindt u op de
leiderschap.startpagina en de management.startpagina. Verder op de assertiviteit.startpagina en de motivatie.startpagina.


 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster