GG Gezondheidmagazine
 
 
 
Bijna 1 miljoen mensen in Nederland met burn-out

Ruim een op de acht werknemers in Nederland had in 2012 burn-outklachten. Deze klachten komen relatief veel voor bij werknemers met een hoge werkdruk en werknemers die weinig sociale steun van collega’s en leidinggevenden ervaren. Werknemers met een partner en kinderen hebben minder vaak burn-outklachten dan overige werknemers.
In 2012 gaf 13% van de werknemers aan, burn-outklachten te ervaren. Op een totaal van ruim 7 miljoen werknemers in Nederland komt dit neer op bijna 1 miljoen personen. Het gaat dan onder andere om gevoelens van vermoeidheid en van emotionele uitputting. Alleen al de loonkosten per burn-out melding komen uit op ruim €50.000.

Vaker burn-outklachten bij hoge werkdruk
Vier op de tien werknemers hebben te maken met hoge werkdruk. Hiervan ervaart 22% burn-outklachten. Bij werknemers met een lage werkdruk is dit 7%. Sommige werknemers vinden dat zij weinig steun van collega’s en leidinggevenden krijgen, bijvoorbeeld om het werk gedaan te krijgen. Van hen ervaart 37% burn-outklachten.

Schokkende cijfers
Bovenstaande cijfers zijn schokkend en komen van het CBS/TNO. Volgens Marina Schriek, auteur van het boek Gefeliciteerd met je burn-out, is een burn-out er niet voor niets en zittend op de bodem van je mentale put is er nog maar één weg mogelijk: omhoog. Een burn-out is er om je te helpen persoonlijk te groeien. De meeste mensen komen beter uit een burn-out situatie dan dat ze erin gingen. En dat is een felicitatie waard. “Waarom zou je niet op zoek gaan naar de voordelen van een burn-out?”, zegt de auteur. “Je voelt je nu misschien zo rot, waarom zou je er niet alles uithalen wat uit die rottigheid te halen valt? Dan is het toch nog ergens goed voor!”

Marina Schriek
De auteur van het boek Gefeliciteerd met je burn-out is ervaringsdeskundige. Ze is tevens autoriteit op het gebied van burn-out geworden. Met de door haar ontwikkelde methode Stralen is iemand in 7 stappen naar het einde van de burn-out periode te leiden. In de afgelopen 20 jaar heeft Marina het talent ontwikkeld om naar het nut van een verstoring te kijken, of dat nu pijnklachten zijn, je leven gewoon niet zo lekker loopt of omdat je in een complete burn-out zit. Marina heeft zich ontwikkeld tot de top van Nederland. Inmiddels zijn er duizenden mensen door haar geholpen.

Meer informatie
Meer over de burnout en werkdruk vindt u op de
burnout.startpagina.nl en op de werkdruk.startpagina.nl
.
 

 
 
Startpagina's helpen u goed op weg bij het zoeken op specifieke onderwerpen.
Hieronder een aantal goede gezondheid-gerelateerde:
Burnout
Stress
Werkdruk
Vitaliteit
 
Informatie over specifieke begeleiding vindt u hier:
Haptonomie
Haptotherapie
Shiatsu
Shiatsu-massage
Shiatsu-therapie
 
 
 Boeken over:
Burnout
Stress
Werkdruk
Vitaliteit
Haptonomie
Haptotherapie
Shiatsu
 
 
 
 
 

Disclaimer    Webmaster