Arnhem leeft met de Rijn

De Rijn is voor Arnhem altijd van grote betekenis geweest. Door de eeuwen heen dankt ze haar voorspoed en bloei aan haar ligging aan deze belangrijke rivier. Arnhem lag vroeger niet aan de Rijn, maar aan de Jansbeek. De Rijn liep enkele kilometers zuidelijker van de stad. Begin van de 16e eeuw werd besloten de loop van de Rijn te verleggen. Een enorme klus. Na jaren van noeste arbeid ontstond een nieuwe bedding en stroomde de rivier langs de stad. Dat gaf een geweldige impuls. De handel bloeide op en de tol die geheven kon worden zorgde voor veel extra inkomsten. Arnhem heeft nu circa 141.000 inwoners.De John Frostbrug
In september 1944 probeerden de geallieerde troepen de rijnbrug te veroveren om zo vanuit het noorden Duitsland binnen te kunnen trekken. Britse parachutisten onder leiding van majoor John Frost wisten de noordkant van de brug te veroveren, maar versterking bleef uit. Ze moesten de brug weer opgeven en de Slag om Arnhem werd verloren. De brug werd in oktober 1944 door een bombardement vernietigd. De binnenstad werd door alle oorlogshandelingen vrijwel geheel verwoest.
De brug werd na de oorlog herbouwd en kreeg de naam ďJohn FrostbrugĒ.

De zuidoever
Tot de tweede wereldoorlog was de zuidoever van de Rijn niet bebouwd. Vanaf 1950 werd de stad op de zuidoever uitgebreid en ontstonden vele nieuwe wijken. De Rijn stoomt nu midden door de stad. 

De Rijnkade
De Rijnkade gelegen nabij het stadshart is bij veel mensen bekend omdat de meeste rijncruises naar Duitsland en Zwitserland vanaf deze kade vertrekken. Je vindt er altijd wel enige cruiseschepen afgemeerd.
Op de kade bevinden zich veel horecagelegenheden met bij goed weer terrassen aan de kade. Een heerlijke plek om te genieten van de zon en het uitzicht over de Rijn.  

Bakenhof: ruimte voor de Rijn
De Nederrijn had in de jaren dertig op meerdere plaatsen de vorm van een flessenhals gekregen. Bebouwing en bedijking waren daar debet aan. Klimaatverandering maakt het noodzakelijk dat de rivier weer meer ruimte krijgt. Met het project ďBakenhofĒ is aan de zuidoever van de Nederrijn over een lengte van 1400 meter de dijk 200 meter landinwaarts verlegd. De 'nieuwe' uiterwaard ligt tussen de gemeentes Arnhem en Huissen en is 45 hectare groot. Gedurende piekafvoer van rivierwater levert de dijkverlegging circa 7 centimeter waterpeilverlaging op.
Het project heeft ook een ecologische waarde. Het terrein verbindt meerdere uiterwaarden aan elkaar die ingericht zijn als natuurgebied. Door de uitgegraven geul kunnen rivierdieren en -organismen hun weg vinden naar de uiterwaard en de Nederrijn.

De uiterwaard en de nevengeul zijn aantrekkelijk voor omwonenden. Zij gaan er regelmatig naar toe om te wandelen, te fietsen, te zwemmen of te kanoŽn.
Op de nieuwe dijk, nog geen kilometer vanaf het stadshart van Arnhem, zijn nieuwe dijkwoningen gebouwd met een prachtig uitzicht over de Rijn. Het bouwen van nieuwe woningen op een rivierdijk is heden ten dage uniek in Nederland  

Arnhem; creatief en levendig
Arnhem is een plezierige en levendige stad; een stad met prachtige parken, veel evenementen, kunst en cultuur. Een stad waar het fijn winkelen is en gezellig uitgaan. Arnhem is een bron van creativiteit, inspiratie en toonaangevende vernieuwing. De uitschuifbare grasmat van Gelredome, de Ocean van Burgersí Zoo, en de prestieuze ondergrondse uitbreiding van ArtEZ hogeschool voor de kunsten zijn voorbeelden daarvan. Arnhem in wereldwijd bekend als modestad. De Arnhem Mode BiŽnnale; is een internationaal, tweejaarlijks mode-evenement, dat de actuele stand van de modevormgeving laat zien. Arnhem Mode BiŽnnale informeert, verrast en inspireert zowel het vakpubliek als een breed publiek.  
Arnhem is een stad met veel evenementen. Bekend is het Sonsbeekfestival. Het Sonsbeekpark vormt dan het decor voor uiteenlopende culturele activiteiten: van de bekende vlotconcerten in de Grote Vijver tot de popconcerten op de Ronde Weide en de theatervoorstellingen op diverse locaties.
Maar ook het jaarlijkse wereldkampioenschap Living Statues, Rio aan de Rijn, de Bridge to Bridgeloop en de jaarlijkse Harleydag zijn zeer de moeite waard.

Het Nederlands Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een museum over het dagelijks leven van gewone mensen in de afgelopen 250 jaar. Het verleden tot komt leven in de ruim 90 historische gebouwen. Bijzondere ontmoetingen, geuren, beelden en verhalen brengen onvergetelijke herinneringen naar boven. Het museum is volop in beweging en er komen elk seizoen weer nieuwe attracties bij.
In het museumpark is van alles te doen voor jong en oud. Op het plein in de beroemde Zaanse buurt is speelgoed van vroeger te bewonderen, met een trekpontje vaart de bezoeker over de grote vijver en daarna geniet de bezoeker van een portie overheerlijke poffertjes in de gezellige kraam! Ieder weekend en in de schoolvakanties zijn er diverse activiteiten voor kinderen te doen.
Het Nederlands Openluchtmuseum is een nationaal museum over de cultuur van het dagelijks leven van gewone mensen.
Meer informatie:
openluchtmuseum.nl

Overnachten
Wilt u
Arnhem eens bezoeken en er blijven overnachten dan dan kunt u kiezen uit vele hotels van verschillende kwaliteit en comfort. Een goed aanbod vindt u hier

Veel meer over de Rijn vindt u op www.rijn.startpagina.nl
 

 
 
 

Disclaimer    Webmaster